Spiegelbeeld

Wat is SEO (niet)?

Soms merk je tijdens het lezen van een artikel dat je voortdurend instemmend met je hoofd zit te knikken. Gedachtes die al een tijdje in je hoofd aanwezig zijn lees je terug in de woorden van iemand anders. Deze ervaring had ik bij het lezen van het bericht van Ian Lurie van Portent genaamd WTF is SEO? Het lezen van dit bericht was voor mij één groot feest der herkenning.

In dit bericht vertelt Ian dat hij het al die jaren verkeerd heeft gezien. Dat hij SEO verkeerd heeft benaderd. Zijn openbaring is dat SEO geen activiteit, tactiek, of strategie is, maar dat het de uitkomst is van een gedisciplineerde, coherente marketing- en technologiestrategie. Oftewel: als je je marketing en techniek op orde hebt zal je SEO ook goed op orde zijn.

Waarom herken ik mij hier dan zo in?

Omdat wat Ian Lurie hier schrijft het laatste jaar zo’n beetje de boodschap is van ieder bericht dat ik over SEO schrijf: SEO is geen verzameling technieken, je hebt niet zo veel aan tips over waar je je zoekwoorden moet plaatsen. Het is het resultaat van andere dingen op orde hebben. Je doelgroep kennen en goed aanspreken,  goede websites bouwen en SEO niet als zelfstandig product/dienst zien, maar als onderdeel van goede marketing.

Om er maar een aantal voorbeelden uit te pakken:

Ian Lurie zegt: “SEO isn’t an activity, or a tactic, or a strategy.”
Ik zeg: ”SEO is dus geen techniek, trucje of zelfs een middel.

Ian Lurie zegt: ”Good SEO is the outcome of a disciplined, coherent marketing & technology strategy.”
Ik zeg: ”Het is een visie op de manier waarop je je als bedrijf opstelt ten opzichte van je doelgroep. De beloning is uiteindelijk onder andere een goede vindbaarheid in zoekmachines.

Ian Lurie zegt: ”Most SEO tactics influence other parts of marketing”
Ik maakte ooit een checklist die met allemaal punten die niet over SEO gingen, maar die je wel helpen met je SEO: De niet-SEO SEO checklist

Ian Lurie zegt: ”Strategy is an approach that includes all roles in an organization. All of the components of SEO should be part of an organization’s growth strategy.”
Ik zeg: ”Zorg dat je snapt hoe je SEO verankert bij de juiste mensen en processen in een organisatie.”

Ian Lurie zegt: “Remember link building? Yep. We ruined that, too.”
Ik zeg: ”As an industry we slowly killed the hyperlink. I dare to state that the majority of external links isn’t placed for the user, but for SEO related purposes.”

En nu?

Goed, het mag wel duidelijk zijn dat wat Ian Lurie zegt, precies is wat ik in al mijn berichten min of meer duidelijk probeerde te maken. Hij weet het alleen mooi in één duidelijk en krachtig verhaal neer te zetten. Ik raad je dus één ding aan. Lees het bericht van Ian. Leer er van. En probeer er naar te handelen. Daar worden we allemaal beter van.

One thought on “Wat is SEO (niet)?

  1. Pingback: Waar is mijn search traffic heen?

Comments are closed.