duplicate-content

Wanneer duplicate content beter is voor je vindbaarheid

Ik lees regelmatig over de gevaren van duplicate content. Google heeft vaker duidelijk aangegeven uit te kijken met duplicate content. Maar inmiddels is het voor veel mensen een stelregel geworden dat duplicate content per definitie slecht is. Dat je duplicate content koste wat kost moet voorkomen. Voor het doorplaatsen van berichten in zijn geheel op andere websites zijn er zelfs artikel spinners in het leven geroepen om verschillende versies van artikelen te maken die maar genoeg van elkaar afwijken om niet als duplicaat gezien te worden. Dat is echter grote onzin. Dat dezelfde informatie op verschillende sites staat is helemaal niet erg, tenminste als je de originele bron bent en het verstandig in zet.

Dit kan je ook heel goed zelf beredeneren door vanuit de mechanismen van een zoekmachine te denken. Er zijn daarbij twee regels van zoekmachines heel belangrijk:

  1. Een zoekmachine bepaalt de autoriteit van een artikel onder meer aan de hand van inkomende links.
  2. Een zoekmachine wil niet twee keer hetzelfde resultaat tonen aan gebruikers, dus filteren zoekmachines dubbele resultaten uit de gepresenteerde zoekresultaten.

Wanneer je bericht dus exact op een andere pagina geplaatst wordt zullen zoekmachines proberen te achterhalen wat de oorspronkelijke bron is. Dat zal onder andere gedaan worden door te kijken welke versie als eerste ontdekt is door de zoekmachine, maar ook welke versie de meeste links van andere versies krijgt. Dat is het belangrijkste artikel en die zal dus getoond worden.

Ondanks dat de duplicate versies niet getoond worden inde zoekresultaten geven ze nog wel autoriteit (PageRank) door aan het origineel. Als een bericht immers zo goed is dat het overgenomen wordt op andere sites dan zou het voor zoekmachines raar zijn om deze niet belangrijker te vinden als wanneer dit niet gebeurt.

Wanneer een gekopieerd artikel (met bijvoorbeeld een artikel spinner) aangepast is en misschien in sommige gevallen geen link terug plaatst, kunnen zoekmachines het onterecht gaan zien als een origineel artikel. Hierdoor kan het artikel op een zelfde zoekopdracht naar voren komen als het oorspronkelijke bericht. En in het vervelende geval dat het bericht staat op een autoritaire site in de ogen van zoekmachines, is de kans aanwezig dat het zelfs boven het origineel gaat scoren.

Ga je je berichten dus ook publiceren op andere websites, maak je dan geen zorgen om duplicate content. Zorg er juist voor dat er zo weinig mogelijk aan het artikel wordt aangepast en dat je een link terug krijgt naar het origineel. Duplicate content is dan geen probleem. Dat is alleen een probleem als je niet de originele bron bent. En binnen je eigen site kan het wel voor problemen zorgen.

5 thoughts on “Wanneer duplicate content beter is voor je vindbaarheid

  1. Jeroen, als ik het goed begrijp zou een link terug dan wel essentieel zijn?
    Overigens: wanneer je je artikel op meerdere sites publiceert is dat vanuit het oogpunt van de zoekmachines misschien ‘concurrentie’, maar het zorgt natuurlijk ook gewoon voor een (sterk) verhoogde zichtbaarheid.

    • Zeker, die link terug is essentieel. Maar dat is ook gewoon en nette bronvermelding en dus niet meer dan logisch. De verhoogde zichtbaarheid die er bij komt kijken zou inderdaad ook je eigenlijke doel moeten zijn.

      • Zeker, bronvermelding is netjes en logisch, maar de link komt er lang niet altijd bij. Onze RNW-content wordt in het buitenland regelmatig overgenomen zonder bronvermelding. Onze buitenlandse contentpartners willen best onze naam erbij zetten (zijn ze ook contractueel verplicht), maar liever niet de link. En al helemaal geen deeplink. Maar goed, het is voor ons geen doel om iedereen naar de eigen website te krijgen, als de content maar zo veel mogelijk mensen in de doelgroep bereikt. In die zin gebruiken wij de lokale mediasites ook weer.

Comments are closed.