Tablet

Is de tablet eigenlijk wel een mobiel apparaat?

Mobiel wordt eindelijk volwassen. Al jaren wordt mobiel aangekondigd als de grote revolutie, maar het afgelopen jaar is mobiel echt in een enorme stroomversnelling gekomen. We lezen cijfers als één op de drie zoekopdrachten wordt gedaan op een mobiel apparaat, 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet en tweederde van de pageviews op Nu.nl afkomstig van mobile devices.

Wat opvalt is dat mobiel hierbij vaak gezien wordt als een combinatie van tablets en smartphones. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Zou we een tablet wel dezelfde classificatie moeten hebben als een smartphone? Of ligt het apparaat eigenlijk veel dichter bij een laptop?

Google vindt de tablet niet meer mobiel

Google is één van de eerste bedrijven die een duidelijk standpunt inneemt dat een tablet toch echt in de categorie laptops en desktops thuis hoort. Zo blijkt althans uit de recente vernieuwing binnen Google  AdWords. Binnen Geoptimaliseerde Campagnes in Adwords is het alleen nog maar mogelijk om specifiek te bieden op smartphones en worden tablets op één hoop gegooid met laptops en desktops. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd tot de mobiele rapportages in Google Analytics alleen nog bezoeken smartphones bevatten.

Google zegt: consumentengedrag op tablets en desktops gaat steeds meer op elkaar lijken. Het gedrag op smartphones wijkt echter dusdanig af dat we dit wel moeten scheiden.

Wat zijn de belangrijkste gegevens?

Maar is die keuze van Google terecht? Is dit een voorbode voor de toekomst? Laten we eens kijken naar een aantal gegevens:

 • Een mobiel apparaat is een apparaat dat je mee kunt nemen, maar een laptop is in theorie even mobiel als een smartphone of tablet: het werkt onderweg.
 • Tablets worden voornamelijk thuis of op het werk gebruikt, terwijl smartphones veelal onderweg worden gebruikt.
 • Nieuwe generaties tablets worden al als hybride versies tussen laptops en tablets.
 • Bij aparte mobiele websites wordt vaak aangeraden om alleen smartphonegebruikers (met een kleiner scherm) naar de mobiele site te sturen. Tablets krijgen gewoon de “volwaardige” site te zien.
 • Mobiele apps worden vaker wel verschillend gemaakt voor tablet en smartphone.

Waar verschilt tablet dan wel van desktops en laptops? Het zit ‘m vooral in de bediening (touch), in de hardwaremogelijkheden (o.a. draaibaar, uitgebreidere GPS-functionaliteiten), zowel qua mogelijkheden als qua beperkingen. Er zijn dus wel dingen waar je op moet letten:

An optimized site loads at speeds on par with the desktop, the site adapts to either orientation mode (portrait or landscape), and texts, buttons and images are sized appropriately for fingers. “It’s these small details,” Gilbert noted “where most brand efforts fall flat.” (Bron: AdExchanger)

Maar wat dus vooral opvalt met de komst van hybride apparaten is dat het beter lijkt om een site te maken die zowel geschikt is voor desktop als tablet omdat het verschil steeds moeilijker te maken wordt.

Wat vind jij?

De vraag blijft wel overeind: zijn tablets eigenlijk mobiele apparaten in de zin dat we ze apart moeten behandelen van PC’s? Of kunnen we beter Google volgen?

Wat vind jij? Of eigenlijk wat doe jij?

7 thoughts on “Is de tablet eigenlijk wel een mobiel apparaat?

 1. Wel grappig dat Google dit als eerste beweert, gedrag gaat op elkaar lijken, maar dat komt ook omdat sites beter beschikbaar worden gemaakt voor mobiel/tablet. Daarnaast is Google ook het bedrijf (en daar zit denk ik ook de samenvatting) dat onder mobiel ook de laptops schaart (en terecht denk ik) en de desktop toch weer anders beschouwd (in ieder geval in het verleden).

 2. Hey Roy,

  Volgens mij is Google’s definitie van mobiel hier in deze context de ‘Adwords definitie’. een laptop wordt daarbij wel getarget als een PC (Desktop), maar een tablet dus tegenwoordig ook. Mobiel blijft een mobiel (Click to Call, etc.). Ze hebben natuurlijk nogal wat datapoints waaruit ze dit soort uitspraken kunnen doen.

 3. Ja, dat is ook hoor, dit is vooral eigenbelang ;) want zo rechtvaardig je de duurdere klikprijs gewoon beter ;)

 4. Volgens mij moet je nog een stapje verder kijken zelfs. Uiteindelijk gaat het niet eens zozeer om verschillende apparaten met verschillende doeleinden, maar loopt alles in elkaar over. Je ziet het al met Chrome waar je je openstaande tabs mee kan nemen naar een andere device. Dus continue relevantie over verschillende schermen, dat is waar ze naartoe willen, waardoor het onderscheid tussen die schermen ook kleiner zal moeten worden.

 5. Dat Google daar mee komt. Ikzelf vind het er eigenlijk wel tussen hangen, heb geen tablet, maar als ik thuis zou zijn zou ik mijn laptop pakken en niet mijn tablet en als ik onderweg zou zijn, zou ik juist wel voor de tablet gaan eigenlijk. Dus in dit geval vind ik het wel een mobiel apparaat.

Comments are closed.