SEO: de een zijn dood is de ander zijn brood

“SEO is a zero-sum game” (dat klinkt net even wat lekkerder dan “zoekmachine optimalisatie is een nulsomspel“). Verlies voor de een is winst voor de ander. En vice versa. Wat jij extra binnenhaalt aan bezoekers moet ten koste gaan van de bezoekersaantallen van een andere website. Dat werd mij deze week maar weer eens duidelijk. Gelukkig op een positieve manier.

Het recht op bezoekers

Voor sommige zoekopdrachten is er duidelijk één resultaat waar mensen naar zoeken. De rest is eigenlijk irrelevant. Dat ene resultaat krijgt daarom ook vrijwel al het verkeer voor de betreffende zoekopdracht. Omdat het daar recht op heeft. Het heeft waarschijnlijk minder nut om op de tweede positie te staan voor de zoekterm ‘bol’ dan op de zoekterm ‘boeken’, terwijl op ‘bol’ meer gezocht wordt. Gebruikers zoeken nou eenmaal naar Bol.com dus zullen ze ook niet verder kijken dan het eerste resultaat. Maar wat nou als dat eerste resultaat, waar mensen echt naar op zoek zijn er niet staat?

Lust for Life Magazine

Af en toe geef ik wat advies aan de mensen van Lust for Life Magazine over online marketing en SEO. Ik ken daar aardig wat mensen en in ruil voor een biertje ben ik best bereid om af en toe wat kennis te delen. Het is een club gepassioneerde mensen die midden in de overgang zitten van puur papieren tijdschrift naar een combinatie van offline en een online platform. Ze voegen daarbij met hun website echt iets toe aan het aanbod van online content voor hun doelgroep en ik zie ze daar graag voor beloond.

Concertrecensies

Eén van de pijlers van de website zijn de concertrecensies. Aangezien de medewerkers van Lust for Life regelmatige concertbezoekers zijn en stuk voor stuk goed kunnen schrijven is het een logische onderdeel van de website. Veel mensen zoeken op internet naar recensies van concerten waar ze onlangs zijn geweest, dus een goede vindbaarheid van individuele recensies is van groot belang.

De beloning

De recensies scoren inmiddels aardig, maar af en toe zit er een flinke uitschieter qua bezoekers bij. Zo ook afgelopen week. De onlangs geopende Ziggo Dome verwelkomde de heren van Pearl Jam, waar uiteraard veel belangstelling voor was. Een grote naam, in een nieuwe concertzaal, twee avonden op rij. Een grote zoekvraag in de zoekmachines was te verwachten. Maar die piek in bezoekers die ontstond na het plaatsen van de recensie was veel groter dan verwacht.

De verliezer

Dat was allemaal te danken aan een blunder van de Ziggo Dome. Zij hadden namelijk recht op een groot deel van de bezoekers op de zoekterm ‘pearl jam ziggo dome’. Ze hadden in ieder geval recht op de eerste positie in de zoekresultaten. Maar gelukkig waren ze zo vriendelijk om tegen de zoekmachines te zeggen dat hun website helemaal niet opgenomen hoeft te worden in de zoekmachines. Hun robots.txt bestand bevat namelijk de instructie dat alle robots niets op de website mogen bekijken (‘Disallow: /’). En zoekmachines houden zich daar dan ook netjes aan. In dit geval hadden ze de link wel gevonden, maar de pagina niet geïndexeerd.

20120701-171649.jpg

Het resultaat

En zo geschiedde het dat niet de website van de Ziggo Dome op de eerste plaats naar voren kwam op de zoekterm ‘pearl jam ziggo dome’, maar een aantal nieuwsberichten én de recensie op de website van Lust for Life Magazine. Die haalde dus niet alleen de bezoekers binnen die zochten naar de recensie, maar ook een heel groot deel van de bezoekers die wat voor informatie dan ook over het concert zochten. En zo had Lust for Life ineens in twee dagen tijd evenveel bezoekers als in de hele beste week van het jaar tot dat moment. De ‘rechthebbende’ claimde zijn plek niet in de zoekmachines waardoor een ander er dubbel en dwars van profiteerde. Soms moet je dat geluk even hebben.

De bezoekers zullen misschien niet van hoge kwaliteit zijn geweest (dat blijkt ook wel enigszins uit de cijfers). Er zijn waarschijnlijk niet direct extra tijdschriften of abonnementen door verkocht. Toch is Lust for Life ineens wel onder de aandacht gekomen bij een groot deel van hun doelgroep zonder daar iets extra’s voor te hoeven doen. Puur door het falen van een andere partij. En zo wordt een strategie rondom het produceren van waardevolle unieke content nog eens extra beloond. Zoals ik dat zelf maar al te graag zie.

4 thoughts on “SEO: de een zijn dood is de ander zijn brood

  1. Slim van de één, dom van de ander. Pijnlijk dat zo’n miljoenenproject als het Ziggo dome daar niet naar heeft gekeken. Heb je je blog ook even op de mail gezet naar de marketing manager van het Ziggo dome? :-)

Comments are closed.