SEO Ranking Factors 2013

SEO begint bij een actieve online marketing strategie

Update 26-6-2013: Het nieuwe SEO Ranking Factors rapport van Search Metrics is uit (zie hierboven). Bekijk hier de complete lijst met Ranking Factors voor 2013. Dit artikel blijft nog onverminderd relevant op basis van het nieuwe rapport.

Wat is het allerbelangrijkste voor je vindbaarheid in zoekmachines? Zoekwoorden op de juiste plaatsen? Een goede domeinnaam? Unieke content? Searchmetrics deed onderzoek naar correlaties tussen vindbaarheid in Google en een heel scala aan mogelijke ranking factoren. De conclusie: sociale signalen vertonen een sterk verband met vindbaarheid in Google. Facebook shares vertonen hierbij het sterkste verband met vindbaarheid in zoekmachines.

Opmerkelijk zou je zeggen. Want Facebook data is nou net één van de weinige dingen die Google niet mee kan nemen in het zoekalgoritme omdat Facebook en Google niet de grootste vriendjes zijn. Facebook geeft Google helemaal geen toegang tot die data. We kunnen hier dus in ieder geval niet spreken van een oorzakelijk verband; Facebook shares zorgen niet voor een betere vindbaarheid in zoekmachines.

Wat betekent dit dan wel? Dat er een gezamenlijke factor is die zowel zorgt voor een goede vindbaarheid in Google als veel shares op Facebook? Als we kijken naar de rest van de belangrijkste van ranking factoren dan zien we allemaal sociale signalen. En backlinks. Al deze factoren zijn het gevolg van een actieve online marketing strategie. Een actieve aanwezigheid op internet. Een strategie gericht op de behoeftes van gebruikers. Want dat zijn degene die zorgen voor Facebook shares, tweets, likes en backlinks.

SEO ranking factoren UK

De SEO ranking factoren in de UK volgens Searchmetrics

Spelen al die technische factoren dan geen rol? Is de structuur van de website niet belangrijk? En moeten de zoekwoorden niet gewoon op de goede plaats staan? Natuurlijk speelt dat wel een rol. Dat moet je allemaal wel op orde hebben. Maar zonder een actieve online marketing strategie heeft het significant minder effect.

Zoals ik al zei in mijn visie op online marketing:

“Binnen online marketing moet je altijd uitgaan van de behoeftes van je doelgroep, gericht op het creëren van bekendheid en de juiste associaties onder je doelgroep via de kanalen waar je de doelgroep kunt bereiken.

Als je dit allemaal goed op orde hebt, dan merk je in veel gevallen al een enorm positief effect op de vindbaarheid in zoekmachines, zelfs zonder actief aan ‘SEO’ te doen. SEO is dus geen techniek, trucje of zelfs een middel. Het is een visie op de manier waarop je je als bedrijf opstelt ten opzichte van je doelgroep. De beloning is uiteindelijk onder andere een goede vindbaarheid in zoekmachines.”

Hou je dus allereerst bezig met een actieve online strategie en ga je daarna pas richten op SEO. Want een goede vindbaarheid wordt vooral bepaald door je activiteit op internet. De rest zijn randvoorwaarden.

7 thoughts on “SEO begint bij een actieve online marketing strategie

 1. Ha Jeroen,

  Leuk artikel.

  Overigens, en niet om wat te ontkrachten o.i.d.:
  Open Grapgh Data kun je gewoon bij Facebook ophalen, met bijvoorbeeld de volgende URL. Je ziet het aantal likes, shares, etc. dus dat is wel degelijk openbaar, tenzij ze Google op die requests hebben geblocked (wat ook goed mogelijk is)

  https://graph.facebook.com/fql?q=SELECT%20url,%20normalized_url,%20share_count,%20like_count,%20comment_count,%20total_count,%20commentsbox_count,%20comments_fbid,%20click_count%20FROM%20link_stat%20WHERE%20url='http://www.jeroenvaneck.com/seo-begint-bij-een-actieve-online-marketing-strategie/

  Ik kan me ook voorstellen dat ze de pagina inclusief javascript wel kunnen parsen en m.b.v. screenshots en OCR wel het e.e.a. kunnen bepalen aan likes bijv.

 2. Jeroen,

  Ik sluit me helemaal aan op je visie dat SEO geen instrument is, maar meer een strategie of visie als bedrijf.

  Ik blijf echter onderzoeken zien waar in de correlatie tussen vindbaarheid en social signals bewezen wordt. Ik mis bewijs van het echte causale verband tussen vindbaarheid en social signals. Als een webpagina van een bepaald merk heel populair is (en veel gelinkt wordt) en hetzelfde principe is op/via Facebook ook populair, wat zegt me dat dan over de invloed van Facebook op de rankings?
  Ken je misschien onderzoeken die wel een causaal verband aantonen? Of zijn we nog niet zo ver…?

  • Martijn, het punt is juist dat er geen causaal verband is tussen Facebook shares en vindbaarheid. Zowel de goede vindbaarheid als de populariteit worden waarschijnlijk veroorzaakt door iets anders: een actieve online strategie, actieve online marketing.

   De focus moet dus niet liggen op de individuele factoren als zoveel mogelijk likes krijgen. Maar op de marketingstrategie die dit veroorzaakt.

   Lees anders ook eens dit stuk van mijn collegablogger Barry Adams op State of Search: http://www.stateofsearch.com/everything-starts-with-marketing-strategy/. Dit sluit heel erg aan bij mijn visie.

 3. Pingback: 2013 SEO tips voor het komende jaar

 4. Pingback: De SEO filter bubble: waarom we SEO misschien maar moeten loslaten

 5. Pingback: De "betere SEO-specialist" kijkt niet werkloos toe

Comments are closed.