sterretjes

Opvallen in de zoekresultaten? Ik zie alleen maar sterretjes

De concurrentie in de zoekresultaten van Google is groot. Het wordt daarom steeds belangrijker om op te vallen tussen al die resultaten. Google biedt via advertentie-extensies in Google Adwords en rich snippets en universele resultaten in de organische zoekresultaten een heel palet aan manieren om op te vallen. Eén mogelijkheid die behoorlijk opvalt zijn de sterretjes voor beoordelingen bij de zoekresultaten. Goede beoordelingen wekken vertrouwen. In de organische resultaten kunnen deze vertoond worden met behulp van rich snippets voor recensies in Google Adwords kunnen deze vertoond worden door middel van verkopersbeoordelingen. Google zegt hierover:

“Het voordeel van verkopersbeoordelingen is dat Google-gebruikers kunnen zien welke adverteerders een goede beoordeling krijgen van hun klanten. Zo kunnen klanten weloverwogen beslissingen nemen op het gebied van surfen op internet en het doen van aankopen. Bovendien genereert u hierdoor in potentie meer hoogwaardige leads, waardoor uw klikfrequenties kunnen toenemen.”

Maar zou dat nog steeds op die manier werken als het zo wordt ingezet als in onderstaand voorbeeld?

Werkt het nog voor de gebruiker?

Onderscheidend lijkt het allang niet meer, bijna alle adverteerders die producten verkopen hebben het inmiddels. Als gebruiker zie ik in dit geval 13 keer een beoordeling, waarbij maar twee adverteerders het niet hebben. En omdat Google  alleen beoordelingen laat zien van 4 sterren of meer is er weinig onderscheid te ontdekken als gebruiker in de kwaliteit van de adverteers (als je tenminste niet de interpretatie van XKCD van online beoordelingen gebruikt). Ik ga dan als gebruiker al heel snel kijken naar andere dingen die opvallen, die beoordelingen geloof ik wel.

En voor de marketeer?

Wat kan je hier als zoekmachinemarketeer nou van leren? Denk vooral altijd eerst even goed na, of iets dat in essentie onderscheidend lijkt ook echt onderscheidend is. Het draait in de zoekresultaten niet alleen om volledig informeren, maar juist om opvallen. In dit voorbeeld zie je dat productadvertenties en video’s veel meer zichtbaarheid genereren dan verkopersbeoordelingen. Zorg dus dat je altijd eerst onderzoekt hoe een zoekresultatenpagina er uitziet voordat je keuzes maakt hoe je je zoekresultaten en advertenties optimaliseert en laat opvallen. Je kunt alles nog vertellen als bezoekers op je website komen, maar je kunt maar een paar dingen tegelijk inzetten om op te vallen tussen de zoekresultaten.

10 thoughts on “Opvallen in de zoekresultaten? Ik zie alleen maar sterretjes

 1. Je zult zeker onderscheid moeten gaan maken op andere manieren mits de pagina volstaat met review snippets. Gelukkig zijn er weinig queries waarbij Google niet selectief is en dus de hele top tien sterren heeft. Kleine correctie overigens: Google laat het zien vanaf 1 ster. Die zie je weinig maar ze zijn er wel :)

  • In de rich snippets laat Google het zien vanaf 1 ster inderdaad. Mijn bewering ging echter over de verkopersbeoordelingen in de AdWords advertenties. De richtlijnen daarvoor zijn:

   “Wanneer uw bij een van verkopersbeoordelingsnetwerken waarmee Google via product search samenwerkt, tenminste 30 reviews heeft, die gemiddeld een beoordeling hebben gekregen van vier sterren of meer, dan worden de beoordelingen vanzelf zichtbaar in de Google Adwords advertenties.”

   • Ok, ja er zit inderdaad een verschil tussen de organische en betaalde resultaten. Wel vind ik dat ze in AdWords ook net zo goed vanaf 1 ster kunnen laten zien om een iets realistischer beeld te scheppen voor de gebruiker. Ik denk dat ze in de organische resultaten een goede stap gezet hebben door selectiever te zijn in de vertoningen van de sterren.

 2. Gelukkig is het vertonen van beoordeling in de organische resultaten al flink teruggedrongen. Vanaf het moment dat Google dit open stelde, werd het ontzettend misbruikt. Tegenwoordig zie je vrijwel alleen maar authentieke organische reviews.

  Het valt me wel op dat vooral in de elektronica branche de reviews het meeste voor komen. Goed punt inderdaad om zoekresultaten te evalueren en te bedenken hoe je hierin op kunt vallen. Voor sommige branches wellicht wel interessant, voor andere minder.

  • Waarom zou het voor sommige branches minder interessant zijn om te kijken hoe je kunt opvallen? En die authentieke organische reviews, valt ook nog wel tegen ben ik bang. Het probleem is ook dat authenticiteit op deze manier niet te controleren is.

   • Ik doelde op het feit dat het voor sommige branches interessant kan zijn om je beoordelingen te vertonen in de zoekresultaten. Uiteraard is het verstandig altijd te bedenken hoe je op kunt vallen. Authenticiteit is inderdaad lastig te controleren. Denk dat dat altijd zo zal blijven.

 3. Toevallig heeft Google recent een aanpassing doorgevoerd voor de voorwaarden van de verkopersbeoordelingen:
  “Uw bedrijf moet ten minste dertig unieke recensies, allemaal uit de afgelopen twaalf maanden, en een samengestelde beoordeling van vier sterren of hoger op Google Shopping hebben.”

Comments are closed.