Ook de Belastingdienst gaat de fout in met nieuwe website

Het gebeurt maar al te vaak: grote organisatie kondigen vol trots een nieuwe website aan. Ze hebben zo goed nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van de website, een prachtige nieuwe vormgeving en een veel handigere structuur. Dan komt het moment van lancering…

Op zo’n moment ga ik altijd één ding controleren. Zijn de URL’s van de website veranderd? En zo ja, hebben ze die doorverwezen naar de nieuwe URL’s? Ik schrik er altijd van hoe vaak dit onderdeel vergeten wordt. Het probleem: alle oude zoekresultaten die geïndexeerd zijn in zoekmachines komen niet meer aan, maar ook links vanaf andere websites naar pagina’s op de website komen niet meer aan. Alle waardering die die pagina’s opgebouwd hebben gaat dus in één keer verloren.

Bij de Belastingdienst had ik eigenlijk wel gehoopt dat ze hier rekening mee zouden houden. De informatie op de site van de Belastingdienst is namelijk essentieel voor verschillende soorten websites en er wordt dan ook heel vaak naar specifieke regelingen verwezen. De Belastingdienst vertelt in het nieuwsbericht over de nieuwe website dan ook het volgende

Vanaf 25 januari is deze internetsite vernieuwd. De vernieuwde site gaat uit van de manier waarop de gebruiker informatie zoekt.

De inhoud van de site is niet veranderd. De meest zichtbare veranderingen zijn de huisstijl, de indeling in doelgroepen, thema’s en de groepering van aan elkaar gekoppelde onderwerpen (life-events).

De indeling op onderwerpen sluit aan op gebeurtenissen in het leven van de gebruiker, die invloed kunnen hebben op de belasting- en toeslagensituatie. Denk bijvoorbeeld aan ‘wonen’, ‘werk en inkomen’ en ‘relatie, familie en gezondheid’.

Wat ze hier dus compleet vergeten is dat bezoekers niet alleen op de Belastingdienst website zoeken naar deze informatie, maar ook in Google of vanaf andere websites naar deze informatie wordt verwezen.

Ook op de website van de Rijksoverheid vertellen ze trots over de nieuwe opzet van de website. Maar tegelijkertijd verwijzen ze in een vraag-en-antwoordpagina over samenwonen op de website van de Rijksoverheid nu naar een pagina op de site van de Belastingdienst, die niet meer bestaat en ook niet doorverwezen wordt. Als je dan nagaat dat er tientallen pagina’s op de website van de Belastingdienst zijn met meer dan 1000 inkomende links vanaf andere websites, dan krijg je al een idee van hoeveel mensen nu op zo’n pagina terecht komen.

Gelukkig geven ze daar wel een melding dat dat kan komen doordat de website vernieuwd is, maar de aanknopingspunten vanaf daar bieden ook niet echt een goede oplossing. Het komt er op neer dat je zelf maar op zoek maar de nieuwe locatie van de pagina. Gelukkig is die volgens de Belastingdienst nu in ieder geval op een logische plek te vinden.

6 thoughts on “Ook de Belastingdienst gaat de fout in met nieuwe website

  1. Wederom een grote, bekende site die dezelfde fout maakt. Leren ze het dan nooit? In dit geval extra pijnlijk omdat burgers erg afhankelijk zijn van de informatievoorziening op de website van de Belastingdienst, en een goede vindbaarheid van deze informatie extreem belangrijk is.

  2. Ook leuk om te zien dat de URLs lekker gemakkelijk te onthouden zijn en dat de homepage met een 302 wordt geredirect. Valt nog mee dat er geen disallow: / in de robots.txt staat.

  3. Pingback: Je content verplaatsen? Denk aan SEO! - Frankwatching

  4. Pingback: Voorkom cruciale fouten bij de lancering van een nieuwe website

Comments are closed.