Pinokkio

Hoe onderzoeksresultaten op internet al snel leugens worden

Internet staat er bekend om dat het zorgt voor een snelle verspreiding van informatie. Die snelle verspreiding brengt ook gevaren met zich mee. Leugens en onwaarheden verspreiding zich ook sneller. Maar misschien nog wel gevaarlijker is dat door het verlies aan context informatie een hele andere, verkeerde interpretatie kan krijgen.

Onlangs kwam ik de volgende quote tegen in een tweet:

“Aantal mobiele zoekopdrachten is sinds 2010 met 400% (!) gestegen en maar liefst 50% leidt tot een aankoop” – Bron: Twitter

Mij bekroop direct het gevoel dat dit niet kon kloppen. 50% is namelijk een enorm hoog cijfer in deze context. Ga maar eens na hoe vaak je een zoekopdracht mobiel uitvoert en in hoeveel gevallen dat inderdaad ergens tot een aankoop leidt. Het lijkt me heel sterk dat dat bij iemand ook maar in de buurt van de 50% komt. De quote bleek uit een artikel over mobiele SEO te komen:

“Mobiele SEO is hot. En terecht! Het aantal mobiele zoekopdrachten is sinds 2010 met 400% (!) gestegen en maar liefst 50% van deze zoekopdrachten leidt tot een aankoop.” – Bron: Frankwatching

Het was dus een quote die de strekking van het artikel moest verantwoorden. Als mobiele zoekopdrachten immers zo vaak tot een aankoop leiden is mobiele SEO inderdaad heel belangrijk. In het artikel zelf wordt de oorsprong van dit cijfer niet genoemd maar gelukkig wordt deze in de reacties ook al in twijfel getrokken waardoor de oorspronkelijk bron wordt aangedragen:

“50% van alle mobiele zoekopdrachten leiden tot een aankoop” – Bron: Howtogomo

Dat lijkt inderdaad hetzelfde te zijn. Maar ook zij verwijzen ook naar een andere bron, een onderzoek van Google (PDF). Hierin staat ondermeer:

“More than Half of Smartphone Searchers Purchase”

Dat is ineens al een hele andere stelling. Het gaat hier namelijk niet om zoekopdrachten, maar om mensen die zoeken. Uiteindelijk komen we dan ook terecht bij de oorspronkelijke vraag:

Q. Which, if any, of the following actions have you taken as a result of conducting a search on your smartphone?

Waarop 53% antwoordde “purchase”. Er wordt hier dus gezegd dat van de mensen die op hun smartphone zoeken 53% aangeeft wel eens een aankoop gedaan te hebben naar aanleiding van een zoekopdracht. Dat is dus een hele andere statistiek dan dat 50% van alle mobiele zoekopdrachten leidt tot een aankoop. En zo hebben we in een aantal stappen van een onderzoeksresultaat een leugen gecreëerd.

 

6 thoughts on “Hoe onderzoeksresultaten op internet al snel leugens worden

 1. Goed dat je dit punt aankaart. Ik zie ook te vaak dubieuze statistieken of ‘tips’ tegenkomen. Ik denk ook dat er te vaak iets gedeeld wordt, zonder dat ze zelf even onderzoek doen naar de precieze verwoording van de tip, in welke context de zin voorkomt en de betrouwbaarheid van de bron.

  Ik was toevallig net bezig met me te verdiepen in het mobiel internetgebruik en kwam op de Nederlandse studie van dit onderzoek terecht; http://services.google.com/fh/files/blogs/ompnl.pdf

  Hier kom ik ook andere cijfers (of de Nederlandse cijfers) tegen
  “Op 71 procent van alle smartphones wordt onderzoek gedaan naar een product of service. Onderzoek via de smartphone beïnvloedt de koopbeslissingen en aankopen via alle kanalen. 16 procent van alle smartphonegebruikers heeft via de telefoon een aanschaf gedaan. ”

  Ook bij dit onderzoek wordt er creatief omgegaan met de statistieken. Zo zie je bijvoorbeeld als je het onderzoek scant op een gegeven moment de statistiek; ’26% heeft een aankoop gedaan’. Pas wanneer je het stuk leest zie je dat het ging om de smartphonegebruikers die weleens gezocht hebben naar lokale informatie (78%) en daarna actie hebben genomen (en dat was dan 73% van die 78%).

  Stel er zijn 1000 smartphonegebruikers in totaal. 78% van 1000 = 780. 73% van 780 = 570 26% van 570 = 148. Dus 148 van de 1000 mensen (14,8%) hebben ooit iets naar aanleiding van een lokale zoekopdracht gekocht.

  Vervolgens staat achter die 26% ook nog eens dat 19% (van de personen die ooit actie heeft ondernomen na een lokale zoekopdracht) online een aankoop hebben gedaan.

  Dus 108 mensen van de 1000 (10,8%) heeft wel eens een aankoop online gedaan na een lokale zoekopdracht. En dat nog eens in 5-6 jaar tijd.

  Moraal van dit verhaal. Iedereen zou eerst goed naar de verwoording, context en bron moeten kijken voordat ze zomaar statistieken delen.

  Nogmaals leuk artikel. Bedankt :)

 2. Hoi Jeroen,

  Top dat je zoveel tijd en energie hierin hebt gestoken.

  Zoals ik al in mijn antwoord op Tims reactie schreef: op Howtogomo.com (van Google) staat letterlijk dat “50% van alle mobiele zoekopdrachten leidt tot een aankoop”.

  Ook gaf ik aan dat ik het absoluut niet erg vind om mijn artikel te corrigeren, als deze informatie onjuist blijkt te zijn.

  Dus bij deze, ik heb de redactie van Frankwatching zojuist een aangepaste inleiding gemaild.

  Bedankt voor je alertheid en complimenten voor de slimme wijze van linkbuilden.

  Groetjes,

  Roy

 3. Ik denk dat je hier tegen een ouder probleem aanloopt. NIet snappen wat je leest, of te snel iets lezen. Assumption is the mother of all fuck-ups zeggen ze ook wel eens. Wat online staat is waar en verwijzen naar een andere bron is ook die bron checken…

Comments are closed.