Mega sitelinks in Google: ophef om niks

Twee dagen geleden kondigde Google een nieuwe lay-out aan voor sitelinks die al regelmatig gesignaleerd was in diverse tests. Het betreft een lay-out waarbij voor sommige zoekopdrachten maar liefst 12 sitelinks vertoond kunnen worden voor het eerste zoekresultaat.

Deze aanpassing lijkt een enorme uitbreiding ten opzichte van het oude formaat sitelinks. Veel mensen reageren dan ook dat het wel aan de grote kant is. Maar voor mijn gevoel klopt dat helemaal niet. Voorheen waren de sitelinks wellicht kleiner, maar werden er onder het resultaat met sitelinks ook nog resultaten van de betreffende website vertoond. Dat is niet meer het geval. Onder het resultaat sitelinks worden in de nieuwe variant geen resultaten meer vertoond van hetzelfde domein.

Ik ben even op zoek gegaan naar een voorbeeld en kwam een oude screenshot van de sitelinks van bol.com tegen. En zie hier de vergelijking:

Ze zijn exact even groot!

Dus laten we het nu maar over de mogelijke voordelen hebben: veel overzichtelijker, meer informatie en hopelijk betere kwaliteit dankzij het vernieuwde algoritme dat de sitelinks bepaalt.

5 thoughts on “Mega sitelinks in Google: ophef om niks

 1. Daar heb je inderdaad een goed punt te pakken. Heb dat net even bij een aantal andere queries getest en dat klopt helemaal!

  Betreft de voordelen vind ik dat het wel overzichtelijker geworden is maar met de extra informatie die erbij is gekomen niet perse informatiever is geworden zoals je schrijft. De enige extra informatie is een link en de eerste 20/30 tekens van de meta description wat nu allemaal halve zinnen zijn.

  Wat wel weer gaaf is, is dat je nu bij de nieuwe sitelinks een preview krijgt als je erover heen gaat. Dat was bij de oude sitelinks niet het geval.

  • Volgens mij noem ik het nergens informatiever, maar zeg net zoals jij dat er meer informatie getoond kan worden. Het betekent wel dat je met je meta descriptions nu moet gaan opletten dat zo ook in deze korte vorm getoond worden.

   Verder vind ik het inderdaad ook overzichtelijker. De previews had ik nog niet gezien, wat natuurlijk een logische maar zeer welkome toevoeging is.

 2. Hoop dat Google de weergave snel gaan verfijnen, want de extra info is nu vaak rommelig doordat meta descriptions slechts gedeeltelijk getoond worden (max 35 tekens). Ook de URL weergave is, zeker bij lange URL’s, niet echt optimaal.

  Ik ben in ieder geval benieuwd of de nieuwe weergave ook gaat leiden tot een hogere CTR.

  En hoe zou dit uitpakken bij advertenties?

  • Ik verwacht eigenlijk niet dat ze dit bij advertenties ook gaan doen.

   De inzet van meta descriptions en URL’s kan inderdaad stukken beter. Opvallend is dat breadcrumbs bijvoorbeeld niet meer vertoond worden bij de sitelinks.

 3. Pingback: Google vergroot en verbetert sitelinks

Comments are closed.