medium

Medium: een betere plaats om te lezen en te schrijven over wat er toe doet

Een tijd geleden kondig Evan Williams, bekend van Twitter en Blogger, een nieuw initiatief aan: Medium. Medium moest een platform worden waar mensen die meer kwijt wilden dan 140 tekens hun verhaal kwijt konden. Het moest gaan om de woorden, niet om alles daarom heen. Het moest toegankelijk zijn op ieder moment, op ieder apparaat en moest zich snel kunnen mee ontwikkelen met vernieuwingen. Daarnaast moest publiceren makkelijk kunnen zijn en moest goede content makkelijk vindbaar worden.

In short, we think that words (still) matter, so we built a better system for sharing them.

Ik vond het eigenlijk gelijk wel wat. Met name de vormgeving sprak me enorm aan. Een mooie cleane interface die heerlijk wegleest. De vormgeving van mijn huidige blog is er min of meer door geïnspireerd. Maar de hoeveelheid content op Meidum was in het begin nog heel beperkt en ging vooral over Medium zelf. Dus ik verloor het uit het oog.

Onlangs herontdekte ik Medium. Ik kwam een interessante post op Medium tegen via Twitter en ik ging weer eens rond kijken. Tot mijn grote blijdschap was het nu een goed gevuld platform. En dat niet alleen, er was ook een filtering die goede artikelen makkelijk vindbaar maakte. Zo toont de homepage van Medium een “editor’s pick” en de meest aangerade posts van die dag. Een mooi startpunt om te verdwalen in goede content.

Zowel de gerelateerde posts onder “read next” onder iedere post als de categorisering van posts bieden over het algemeen zeer interessante content om verder te lezen. Daarnaast wordt er niet geschroomd om meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp toe tel aten De lengte van de posts variëren daarbij van hapklare brokken van zo’n 3 paragrafen tot flinke uiteenzetting van 20+ paragrafen. Maar de meeste posts zijn op een of andere manier toch precies de juiste lengte.

Wat mij opvalt is dat de posts op Medium mij in verschillende behoeftes weten te voorzien. Ze bieden diepgang over actuele onderwerpen, ze inspireren, ze ontroeren en ze vermaken. Ik heb me de afgelopen dagen betrapt dat ik steeds vaker even ga kijken of er weer iets nieuws op Medium staat of dat ik weer een nieuwe ontdekkingstocht door de content zal beginnen zonder dat ik weet waar ik precies uitkom. En het valt me nog geen enkele keer tegen.

Het is mij nooit gelukt om de krant digitaal te lezen. Maar dit biedt me een min of meer vergelijkbare ervaring die mij wel voldoening geeft. Ik ben blij dat ik het herontdekt heb en ik hoop dat het zo inspirerend blijft als het de afgelopen week is geweest. En ik zou tegen iedereen willen zeggen: ga zelf ook een keer op ontdekkingstocht op Medium.

Wil je eerst weten wat Medium nou precies is? Lees dan Welcome to Medium
En ter inspiratie een aantal berichten van de afgelopen tijd die me bij zijn gebleven:

Of bekijk alles wat ik heb aangeraden.

3 thoughts on “Medium: een betere plaats om te lezen en te schrijven over wat er toe doet

Comments are closed.