Lancering

Voorkom cruciale fouten bij de lancering van een nieuwe website

Een nieuwe website (laten) ontwikkelen is voor vrijwel ieder bedrijf een groot project. Of het bedrijf nu groot of klein is, de impact is bijna zonder uitzondering groot op het gehele bedrijf. Het moment dat zo’n nieuwe website live gaat is dus altijd een belangrijk moment. Maar ook een spannend moment. Gaat alles goed? Hebben we overal rekening mee gehouden? En is de nieuwe website echt de verbetering die we voor ogen hebben?

Helaas gaat er bij de livegang van websites vaak nog veel mis. Dat werd deze week wederom bewezen bij de lanceringen van de nieuwe websites van Hema en Blokker. Sommige dingen die daar mis gaan hebben een kleine impact, andere kunnen direct grote gevolgen hebben op de omzet.

Eén ding dat vaak mis gaat is symbolisch voor de manier waarop bedrijven met dit soort projecten omgaan. Het gaat hierbij om het redirecten van de URL’s op de oude website naar de URL’s waarop dezelfde informatie binnen de nieuwe website te zien is. Deze week zagen we dat weer helemaal mis gaan bij Hema.nl, maar ik schreef er hier ook al eerder over toen het mis ging bij de Belastingdienst. Het is een probleem dat regelmatig terugkomt.

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit soort dingen nog steeds niet goed gaan of zelfs compleet vergeten worden. De impact is enorm. Bezoekers kunnen opgeslagen URL’s niet meer bereiken, de vindbaarheid in zoekmachines gaat drastisch achteruit en links vanaf andere websites werken vaak niet meer.

Hoe kan het dat zo iets belangrijks toch altijd weer mis gaat? Volgens mij liggen daar drie oorzaken aan ten grondslag die bij veel andere problemen ook een rol spelen: het gebrek aan kennis, het inside-out denken en het denken in losse kanalen.

Het gebrek aan kennis

Het vergeten van redirects is natuurlijk direct toe te schrijven aan een gebrek aan kennis bij de verantwoordelijke mensen. Zowel een online marketeer als een developer zouden moeten weten dat dit essentieel is. En als er een SEO specialist bij betrokken is, is het helemaal een doodzonde als dit gebeurt. Als er een gebrek aan kennis over dit vakgebied is binnen een bedrijf zou dat in principe bekend moeten zijn bij het bedrijf. Dan moet er gewoon externe kennis ingeschakeld worden. Ga er in ieder geval niet vanuit dat je alles wel weet.

Hoewel het niet zou mogen, kan het toch gebeuren dat er niemand die bij het proces betrokken zich bewust is van de mogelijkheid van redirecten. Toch zou dit tijdens het proces wel naar voren moeten komen als niet ook de volgende fout gemaakt wordt.

Het inside-out denken

Wat je veel ziet bij trajecten van nieuwe websites is dat er veel nagedacht welke informatie op de website naar voren moet komen. Hoe de beschikbare infromatie het best aangeboden kan worden aan bezoekers en hoe de bezoekers het makkelijkst door de site kan navigeren. Er wordt hierbij echter vaak gedacht vanuit de informatie die het bedrijf te bieden heeft, niet vanuit de behoeftes van de gebruiker.

Hierdoor wordt er niet nagedacht over wat er gebeurt als een gebruiker deze informatie al heeft gevonden en deze al gedeeld of opgeslagen heeft. Kan de gebruiker deze informatie wel terugvinden op de opgeslagen locatie? Kan de gedeelde informatie wel terug gevonden worden? Als een bezoeker via dezelfde zoekodpracht in Google terugkomt komt deze dan wel weer bij dezelfde informatie? Er wordt nagedacht hoe de informatie binnen de website gepositioneerd wordt, niet hoe de gebruiker deze opvraagt. En dat brengt mij ook gelijk bij de volgende denkfout.

Het denken in losse kanalen

Websites worden nog steeds gezien als een op zichzelf staand kanaal. Vaak als een nieuwe website ontwikkeld wordt, wordt er vrijwel alleen nagedacht over deze website zelf. Als de website af is kan deze dus live gezet worden. Er wordt alleen niet nagedacht over het hele ecosysteem dat inmiddels rondom de website is opgebouwd.

Er zijn pagina’s opgenomen in de zoekresultaten van zoekmachines, er zijn links gedeeld via sociale kanalen, er zijn advertenties aangemaakt die verwijzen naar specifieke pagina’s, er zijn wellicht QR-codes aangemaakt die verwijzen naar specifieke pagina’s, er zijn links aangemaakt op andere websites naar specifieke pagina’s. De website is slechts een onderdeel van het gehele online ecosysteem. Maar wel een belangrijk onderdeel waar heel veel dingen samen komen.

Het lanceren van een website betekent dus ook in kaart brengen op welke manier de website gebruikt wordt op andere kanalen en of die functie nog steeds werkt na het lanceren van de nieuwe website. Dat betekent dus niet alleen redirecten, maar ook kijken of de informatie nog klopt. Sluit de advertentie ook nog wel aan bij de inhoud van de nieuwe pagina? Gaat een link in een QR-code nog steeds naar de mobiele site? Verwijst een oude link naar een actie nog steeds naar een pagina waarop staat dat de actie verlopen is? Komen vaste links in je nieuwsbrieven nog wel op de juiste pagina’s uit?

 

Laten we met zijn allen zorgen dat dit soort dingen voortaan niet meer mis gaan. Je gebruikers hebben er last van, wij als online marketeers schamen ons voor onze vakgenoten en je loopt er zelf omzet door mis en krijgt er veel stress en extra werk bij. Wees je dus bewust van je eventuele gebrek aan specifieke kennis over online marketing, denk vanuit je doelgroep en zie je website niet als een eiland maar als een zeer belangrijke schakel in je gehele marketing. Dan kunnen dit soort dingen ook niet meer mis gaan.