duty_calls

Kennisdeling in online marketing: waar is de kwaliteit?

Ik werk in een snel ontwikkelende branche. De nieuwe mogelijkheden en technieken vliegen je om de oren. Nieuwe ontdekkingen en inzichten worden dagelijks opgedaan. Nieuwe diensten en tools worden met grote regelmaat gelanceerd. Dat is ook hetgene dat veel mensen zo mooi vinden aan de onlinemarketingbranche. Er wordt enorm veel kennis uitgewisseld, waardoor de branche zich als geheel sneller kan ontwikkelen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Schuilen daar niet ook grote gevaren in?

Het feit dat er veel gedeeld wordt, wil niet zeggen dat alles wat gedeeld wordt ook gelijk waardevol is. Ik zie zelf enorm veel informatie en onderzoeken langskomen die feitelijke onjuistheden bevatten. Ik zie mensen beslissingen nemen op informatie die ze zelf nooit gecontroleerd hebben. “Ik heb het ergens op een groot blog gelezen dus het zal wel waar zijn”. Ik erger me daar vaak aan. Zowel aan de kwaliteit van wat er gepubliceerd wordt als het gemak waarmee het door een grote groep wordt opgepikt en verder gedeeld.

Het probleem is dat kwaliteit allang niet meer de standaard is. Het draait grotendeels om kwantiteit en snelheid. De meest succesvolle online marketing weblogs zijn niet degene die nog bekend staan om hun diepgaande artikelen, maar zijn bijna allemaal herkauwers van hetzelfde nieuws. Als er nieuws is moet er iets over geschreven worden of er nu iets van waarde aan toegevoegd wordt of niet. Als er een nieuw product of dienst wordt gelanceerd zijn er een week later al zes berichten geschreven over de mogelijkheden om het effectief in te zetten, zonder dat die effectiviteit ooit vastgesteld heeft kunnen worden.

Gastbloggen

Deze blogs bieden ook vaak de mogelijkheid aan om als gastblogger iets te publiceren. En daar komt naar mijn idee over het algemeen niet heel veel kwaliteit uit naar voren. Ze worden gebruikt door mensen met tijd te veel om aan ‘personal branding’ te doen. Je naam op zo’n groot blog, met zo’n groot bereik is toch wel heel mooi. Maar ze worden ook ordinair misbruikt voor link building, want gastbloggen is zo’n effectieve linkbuildingstrategie. Een linkje op zo’n autoritaire site, in een artikel, met exact de goede linktekst, daar willen ze wel een uurtje voor gaan zitten om een blogje in elkaar te draaien.

Ook kleine blogs zie ik tegenwoordig regelmatig roepen om ‘gastbloggers’. Ze willen meer content, maar hebben zelf geen tijd om dat te produceren. Dus moeten er gastbloggers komen. Een leuk idee, maar naar mijn idee wordt de kwaliteit er over het algemeen niet beter van. Daarnaast zou het volgens mij andersom moeten werken. Iemand die een goed artikel schrijft zou dat moeten aanbieden bij blogs waar het bericht zou kunnen passen en wie het goed genoeg vindt publiceert het. Zoals uitgevers dat doen.

Een probleem?

Maar is het eigenlijk allemaal wel een probleem? De blogwereld is geen uitgeverswereld, dat realiseer ik me ook wel. Er wordt nou eenmaal veel gepubliceerd, wat ook wel zijn charmes heeft. Maar dat betekent ook, wil je in zo’n wereld jezelf ontwikkelen, dat je zelf de kwaliteit moet zien te vinden. De hoogstaande informatie, de goede nieuwe inzichten en de veelbelovende nieuwe producten en diensten. Degene die dat kunnen, kunnen zich onderscheiden.

De kwalitatieve informatie is er namelijk wel, je zult het alleen slim moeten vinden. We kunnen beter met zijn allen te veel informatie tot onze beschikking hebben dan te weinig. Als er vooraf gefilterd wordt kunnen er wel eens juweeltjes verloren gaan in die filtering. In de huidige situatie komen die juweeltjes vanzelf bovendrijven, ten minste bij de mensen die het moeten en willen weten.

Misschien is het allemaal niet zo’n probleem. Misschien is het probleem alleen dat de negatieve kant op deze manier iets te duidelijk zichtbaar wordt en je de positieve kant snel uit het oog verliest. Want die is er wel degelijk. Ik heb veel te danken gehad aan de openheid van de branche. En met de juiste filtering denk ik dat de kwalitatieve informatie nog steeds bij mij terecht komt. De rest moet ik misschien maar wat meer gaan negeren.

Bron: XKCD

8 thoughts on “Kennisdeling in online marketing: waar is de kwaliteit?

 1. Een terechte constatering Jeroen. Ook ik blog op verschillende plekken als gastblogger maar probeer de kwaliteit hoog te houden. Je ziet dat de deuren van sommige ‘online magazines’ steeds verder open gaan omdat content nu eenmaal traffic (en daarmee vaak omzet is). Een echte redactieslag op inhoud, dubbeling en kwaliteit zou daar prima overheen mogen.

  Volgens mij is dat ook wat een ‘uitgever’ van informatie, nieuws of onderzoeken sterk maakt: de laag en autoriteit die het toevoegt door te kiezen, nee te zeggen of juist zaken te controleren. Dat is waarom we de krant waarderen of bijv. DWDD zo leuk vinden, maar dat is op veel plekken online een slag die nog gemaakt moet worden om echt onderscheidend te zijn en te blijven. Is dat niet wat de echte kwaliteits online magazines onderscheidt van de ‘publishers’?

 2. Eerlijk duurt het langst vind ik, en dat geldt ook voor kwaliteit. Je kunt kiezen voor snel succes, maar dat haalt – als je niet uitkijkt – het niveau van je blog naar beneden. Dan heb ik liever een grote klant op termijn, dan snel een paar euro.

  Kwaliteit zit hem trouwens niet perse in de lengte van een stuk. Wel in de originaliteit. En dat geldt ook voor de opmaak. Echt goede blogs zien er prachtig uit, met oog voor opmaak. Een stukje in een CMS kwakken kan iedereen,

  Voor mij betekent dit alles dat ik minder vaak en beter wil bloggen. Je merkt dat de stukken waar je flink tijd insteekt beter worden opgepikt via social media en ook meer reacties opleveren. Daarnaast gaat mijn site op de schop en wordt hij mooier, serieuzer en conversie-gerichter. Ik blog met een reden – strategich – en dat komt terug in het nieuwe ontwerp. Kwaliteit voor alles dus :)

 3. Goed onderbouwde content zou altijd centraal moeten staan. Onderbouwing middels zelfonderzoek is in deze essentieel. Regelmatig maken gastbloggers gebruik van internationale artikelen, worden deze artikelen min of meer vertaald. Zonder dat men zelf onderzoek heeft gedaan naar een bepaald onderwerp cq. constatering. Puur het maken van aannames zonder zelfonderzoek en bewijzen is in mijn beleving geen goede gastblog.

  Kwaliteit genereer je zelf. Aan de hand van je eigen expertise, onderzoeken en inzichten. Wil je als gastblogger onderscheidend zijn, dan zou je je idealiter moeten focussen op je eigen onderzoek. Gastbloggers die besluiten overwegend een artikel te schrijven voor bezoekers van een bepaalde website zijn bezig met hun eigen PR. Direct ten doel een autoritiet te worden binnen een bepaalde tak van online marketing en het binnenhalen van opdrachten.

  Laten bloggers zich onderscheiden door zelfonderzoek en expertise. Daarmee haal je indirect opdrachten binnen en word je vervolgens een autoriteit binnen je vakgebied. Probeer inhoudelijk de beste van de klas te worden, te zijn en te blijven!

 4. De meeste mensen denken bij content aan schrijfwerk terwijl het kwestie van strategie is. De kans is dan ook groot dat naar mate content marketing groeit, content strategen de kop zullen opsteken. Het heeft immers geen zin om op het internet met hagel te schieten. Ook niet als je graag jaagt.

  Anders krijg je een overkill. Dat is wat nu aan de gang is. In eerste instantie lok je bewondering uit. Kijk eens wat een bezige bij, die man. Gaandeweg verhoog je de druk bij jezelf. Je geraakt van een drive in een overdrive. Je moet immers presteren, je mag niet achterblijven. Een dipje? Niks van. Dan vertalen we toch vlug even een stukje of we bewerken er één van een collega. En waarom? Voor wie? Voor wat?

  Naarmate de slinger overhelt naar instant en constant bloggen, zal een tegenbeweging op gang komen. Bloggers zullen eerst denken, eventueel overleggen met anderen en dan pas schrijven.

  Dat is toch te hopen…

 5. @ Robert.

  Dat ligt maar aan je ambitienivea. Met leuke hap-snap-stukjes kom je ook een heel eind. Als ontwenningscoach een blog schrijven met ’10 tips om zonder witte neus toch een leuke avond te hebben’ is prima toch? Of op een mode-site ’25 pumps die er geweldig uitzien, maar waarop je niet kunt lopen.’ Dan is de invalshoek al onderscheidend genoeg.

 6. @Rutger originaliteit is volgens mij ook geen garantie voor kwaliteit. Evenals opmaak trouwens. Infographics zien er vaak qua opmaak heel mooi uit, maar bevatten ook vaak de grootste onzin. Als je die informatie zonder infographic zou vertellen dan zou het totaal niet interessant zijn. De opmaak verdoezelt daar de kwaliteit juist.

  Ik denk dat ik het wat dat betreft meer eens ben met Peter en Robert. Gastbloggen moet geen doel zijn maar een middel om je expertise te uiten. Het zou het gevolg moeten zijn van je strategie, geen strategie op zich.

 7. Daar ben ik het ook mee eens hoor, Jeroen. Mijn redenen waarom ik gastblog:

  - Kennis etaleren
  - Vissen in een andere vijver
  - Een link en nieuwe bezoekers naar mijn site

  Dan de vraag: wat is kwaliteit? Ik kreeg vorige week het verwijt dat ik te makkelijk schrijf. Ik kan als ik wil heel hoogdravend doen, maar dan haakt de helft van de lezers af. En wat je zelf zegt: een staafdiagram met wat getallen lijkt al heel gauw interessant.

  Uiteraard is bloggen een middel, helemaal als je zakelijk blogt. Dan wil je klanten, direct of op de lange termijn. Maar zoals ik vorige week las: je hoeft niet de beste te zijn, als de klant je maar de beste vindt. En er zijn heel veel onwetenden in de wereld…

  • @Rutger Daar schuilt juist het “gevaar”. Het feit dat er veel omwetenden in de wereld zijn, gaat juist ten koste van de kwaliteit van de blog. Met name doordat bloggers zich gaan focussen op de gemiddelde bezoeker en het kennisniveau van die bezoeker. Hierdoor gaat in veel gevallen de inhoudelijke kwaliteit omlaag.

   Nogmaals ben ik ervan overtuigd dat kwaliteit gelijk staat aan zelfonderzoek en daaruit voortvloeiende conclusies. Vervolgens is het aan de bezoeker cq. lezer van het artikel om in te schatten in hoeverre de (zakelijke) blogger voldoet aan een bepaald verwachtingspatroon qua expertise.

   Om te voorkomen dat lezers vroegtijdig afhaken ligt overwegend aan de schijfstlijl. Schrijfstijl en (hoogstaande) kwalitatieve content leveren gaat prima hand in hand. Een artikel is in het geval van zakelijk bloggen een middel om in het blikveld van een potentiële klant te komen. Levelen met de klant is een vervolgstap middels mailen, bellen,…

Comments are closed.