Volgen

Nooit meer achterlopen: volg deze blogs over Google & SEO

Google verandert snel. Updates en wijzigingen vliegen je om de oren. De ene revolutie in Google wordt groots aangekondigd via alle mogelijke kanalen die ze kunnen inzetten. Een andere ontstaat vanuit een voetnoot in een maandelijkse lijst met aanpassingen aan het algoritme van Google.

Het is hierdoor moeilijk om op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Google. Maar als SEO of online marketeer is het wel strikt noodzakelijk om te doen. Daarnaast moet je ook nog in kunnen schatten welke ontwikkelingen wel relevant zijn en welke je kunt negeren.

In dit artikel geef ik je een aantal tips van blogs die je in ieder geval in de gaten moet houden, wil je goed op de hoogte blijven.

Blogs om te volgen

Er zijn veel blogs die publiceren over ontwikkelingen rondom Google & SEO. Sommige blogs publiceren alles, andere alleen wat ze relevant achten. Sommige blogs maken complete analyses, andere maken alleen notie van deze ontwikkelingen. Een goed evenwicht hier tussen zorgt voor een goed beeld van wat belangrijk is en hoe de ontwikkelingen geïnterpreteerd moeten worden.

Blogs volg je het gemakkelijkst via RSS of het Twitter-account van het blog. Maar ook via de nieuwsbrieven, Facebookpagina’s of Google+-accounts van de blogs kan je prima op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten op deze blogs.

Googleblogs

De belangrijkste bronnen om informatie over belangrijke ontwikkelingen over Google binnen te krijgen zijn uiteraard de officiële Googleblogs. Let er  hierbij op dat veel ontwikkelingen die te maken hebben met Google’s zoekmachine niet direct vanuit de zoekmachine ontstaan. Ik volg daarom in ieder geval de volgende vijf officiële blogs van Google:

Official Google Blog - Op het officiële Googleblog worden alle belangrijke ontwikkelingen rondom de producten, technologie en cultuur van Google besproken. En met de zoekmachine nog steeds als belangrijkste product van Google, zal het hier dus ook regelmatig over de zoekmachine gaan.

Inside Search - Op het Inside Search blog worden alleen de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Google’s zoekmachine besproken. Een must om te volgen voor iedereen die zich met SEO bezig houdt.

Inside AdWords - Hier worden de belangrijke ontwikkelingen over Google AdWords besproken worden. Aangezien Google AdWords een vitaal onderdeel is van de zoekmachine van Google kan je hier als SEO en online marketer dus ook zeker niet omheen.

Official Google Webmaster Central Blog - Op dit blog worden de belangrijkste ontwikkelingen voor webmasters besproken. Voornamelijk met het oog op de zoekmachine van Google, maar ook op andere producten van Google. Dit blog is vooral belangrijk om op de hoogte te blijven van de meer technische aspecten van de zoekmachine en dus van SEO.

Analytics Blog- Hier worden de belangrijkste ontwikkelingen rondom Google Analytics  besproken. Aangezien Google Analytics een essentiële tool is voor iedere online marketeer is het noodzaak om op de hoogte te blijven van de manieren waarop inzicht verkregen kan worden in de effectiviteit van SEO inspanningen.

Nieuwsblogs over zoekmachines

De officiële blogs van Google vertellen natuurlijk maar een kant van het verhaal. Om een goed beeld te krijgen van nieuwe ontwikkelingen moeten je ook op de hoogte blijven van ontwikkelingen die Google niet officieel aankondigt. Qua nieuws zijn er twee belangrijke bronnen die je hierbij niet kunt overslaan.

Search Engine Roundtable – Barry Schwartz geeft hier korte updates (gemiddeld zo’n 3-4 alinea’s) over alle ontwikkelingen rondom Google’s zoekmachine. Deze vinden hun oorsprong in waarnemingen van webmasters die gedeeld worden op het forum van WebmasterWorld, maar ook discussies op de Google productforums en officiële aankondigingen van Google kunnen hiervoor aanleiding zijn. Het doel van Search Engine Roundtable lijkt toch vooral te zijn om een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle relevante ontwikkelingen.

Search Engine Land – Search Engine Land is een blog waar vooral de belangrijke ontwikkelingen rondom Google besproken worden. Maar als die dan besproken worden dan zijn het ook vaak diepgaande analyses, met relevante achtergrondinformatie en historische context. Dankzij de connecties van een aantal mensen van Search Engine Land bij Google weten ze ook vaak primeur binnen te halen die anderen nog niet eens kunnen weten. Over het algemeen is het zo dat als Search Engine Land er over schrijft, dan is het relevant. Er is overigens een sterke connectie tussen Search Engine Land en Search Engine Roundtable. Zo schrijft Barry Schwartz iedere dag een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen binnnen Search in de Daily SearchCap op Search Engine Land

SEO blogs

Naast inzicht in de nieuwe ontwikkelingen wil je natuurlijk ook de visie van mensen uit het vakgebied over de nieuwe ontwikkelingen weten. Daarvoor moet je bij de echte ‘SEO blogs’ zijn. Een aantal blogs met over het algemeen goede uiteenzettingen over deze nieuwe ontwikkelingen zijn:

State of Search – State of Search heeft in korte tijd een belangrijke positie verkregen in de wereld van SEO blogs. Bas van den Beld weet met zijn jarenlange ervaring binnen search direct aan te voelen wat relevant is en er een compleet achtergrondartikel over uit de grond te stampen. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en hoewel State of Search veel meer is dan een blog over nieuwe ontwikkelingen is het wel een heel belangrijk onderdeel. Hoewel ik hier zelf ook blogger ben, ben ik toch ook vooral een trouwe lezer.

SEOmoz – Hoewel het blog van SEOmoz zich heel erg richt op de statistische kant van SEO en veel ontwikkelingen benaderen door op zoek te gaan naar correlaties, bieden ze wel vaak waardevolle inzichten over de effecten van updates. Daarbij weten ze de resultaten ook altijd goed te presenteren zodat ze complexe zaken over het algemeen goed inzichtelijk weten te krijgen.

SEO Book – SEO Book van Aaron Wall is over het algemeen een vrij scherp en kritisch blog over alles wat Google doet. Een positief verhaal over Google is hierbij maar moeilijk te vinden, maar de analyses zijn altijd wel heel zorgvuldig en erg goed onderbouwd. Met name voor het noodzakelijke tegengas en essentieel blog om in de gaten te houden.

SEO by the Sea – SEO by the Sea van Bill Slawski heeft een belangrijke focus op patenten. Het nadeel hiervan is dat het niet duidelijk is of een ontwikkeling die vastgelegd is in een patent ooit wel effect zal hebben of heeft gehad. Toch is het lezen van dit blog essentieel voor een goed inzicht in mogelijke ontwikkelingen binnen zoekmachines op de langere termijn. Patenten zeggen veel over waar zoekmachines heen willen en waar ze zich met hun ontwikkelingen op focussen.

SEOptimise – Hoewel het blog van SEOptimise een bedrijfsblog is, en daarmee gevoelig voor bijvoorbeeld beschikbare tijd van de schrijvers, bieden ze over het algemeen goede analyses van nieuwe ontwikkelingen. Wat mij betreft dus nog wel een vermelding waard. Bedrijfsblogs bieden toch vaak een net iets andere insteek en daarmee inzichten dan onafhankelijkere of meer persoonlijke blogs.

Nog meer?

Natuurlijk zijn er naast deze blogs nog vele andere blogs die van toegevoegde waarde zijn om te volgen. Denk aan Search Engine Journal,  Search Engine Watch, Marketing Pilgrim of David Naylor. Maar naar mijn idee vervullen die allemaal een vergelijkbare functie als één van de blogs die ik hier al genoemd heb. Met de blogs die ik noem heb je al een goede balans te krijgen van relevante bronnen. Als je er meer wil hebben dan kan ik zo nog een veel langere lijst maken.

Helaas kent Nederland niet echt goede blogs die consequent updaten over nieuwe ontwikkelingen binnen zoekmachines en heb ik er daarvan dus ook geen op kunnen nemen in deze lijst. Of de kwaliteit is te wisselvallig, of de consequentheid waarmee gepubliceerd wordt is te laag. Er is dus ruimte…

Heb je nou geen zin om al deze blogs te gaan volgen, volg mij dan gewoon op Twitter, dan zal je de belangrijkste ontwikkelingen ook wel mee krijgen. Maar dan moet je mij niet de schuld geven als je wat hebt gemist.

5 thoughts on “Nooit meer achterlopen: volg deze blogs over Google & SEO

  1. Ik denk eerlijk gezegd dat veel Nederlandse blogs overbodig zijn voor experts. Veel mensen die dagelijks met Search in aanraking komen lezen de Engelse blogs ook prima, dus het herkauwen heeft überhaupt geen zin in mijn ogen. Daarnaast is er maar weinig specifiek NL search nieuws en is het al ‘druk’ genoeg in ons kleine landje met SEO’s die zich helemaal suf schrijven op FW en MF.

    • Druk met SEO’s die zich suf schrijven? Volgens mij valt dat wel mee. Ik zie ook veel belangrijke ontwikkelingen die helemaal niet behandeld worden op die blogs. Het zijn vaak de makkelijker te begrijpen ontwikkelingen die je daar terug ziet.
      De overbodigheid van Nederlandse blogs voor experts komt natuurlijk ook deels doordat ze die rol niet vervullen. Dat is een vicueuze cirkel. Op het moment dat er wel één is zullen we denken dat we niet meer zonder kunnen.

  2. Pingback: 2013 SEO tips voor het komende jaar

Comments are closed.