Voetsporen

Google Authorship: één van de verborgen voordelen voor gastbloggers

Je foto bij de zoekresultaten in Google van de berichten die jij hebt geschreven. Een teken van vertrouwen. Meer mensen die op je zoekresultaten klikken. Een leuk stukje personal branding. En hopelijk een positief effect uiteindelijk op je vindbaarheid. Er zijn veel voordelen te bedenken van de Google Authorship opmaak. Eén ding is zeker: als je het kan inrichten moet je het doen. Het wat, hoe en waarom laat ik even voor wat het is. Dat lees je in een artikel op State of Search dat ik vorig jaar al schreef: Authorship: What and How and Why is it so Important to Google?

Waar ik achter kwam is dat veel mensen een ander voordeel van Google Authorship nog niet kennen. Een voordeel dat vooral voor mensen die veel gastbloggen  interessant is. Want als gastblogger wil je natuurlijk ook weten in hoeverre het gastbloggen je nou ook echt meer zichtbaarheid geeft in Google. En laat dat nou net kunnen. Voor ieder bericht waarvoor je Authorship goed hebt ingesteld kan je namelijk in Google Webmaster Tools de zoekstatistieken zien voor pagina’s waarvoor je de geverifieerde auteur bent. En dat is voor een actief gastblogger natuurlijk heel interessant.

Waar kan je de auteursstatistieken vinden?

De auteursstatistieken kan je vrij eenvoudig vinden door je bij Google Webmaster Tools aan te melden met het Google-account van je Google+ profiel dat je gebruikt om je Authorship te verifiëren. In het menu vind je vervolgens onder “Labs”  het kopje Auteursstatistieken. Hier staan al je statistieken. Het Labs-gedeelte is een testomgeving voor experimentele functies die nog niet helemaal klaar zijn voor algemeen gebruik. De functies kunnen daardoor op elk moment veranderen, vastlopen of verdwijnen.

Onder dit gedeelte vind je dezelfde statistieken die je als site-eigenaar ook kan vinden voor de pagina’s van je website die vertoond zijn in de zoekresultaten (vindbaar onder: Verkeer > Zoekopdrachten > Toppagina’s). Dit zijn voor iedere pagina:

  • Het aantal vertoningen in de zoekresultaten;
  • Het aantal klikken op het zoekresultaat;
  • De CTR op basis van deze klikken en vertoningen; en
  • De gemiddelde positie waarop het zoekresultaat vertoont is.

Het gaat hier alleen om data per specifieke pagina. Je kunt dus geen informatie zien voor specifieke zoekwoorden. Je kunt de data wel filteren op type zoekresultaat (Afbeeldingen, Video, Mobiel & Web), op land en op URL met minimaal 10 vertoningen/klikken. De data is helaas, net als deze data voor site-eigenaren, maar tot 3 maanden terug te zien.

Hoewel de hoeveelheid data dus beperkt is biedt het je wel inzichten die je zonder toegang tot de statistieken van alle individuele sites waar je voor schrijft niet zou kunnen krijgen. Je kunt het bijvoorbeeld goed gebruiken om te kijken welke onderwerpen het goed doen op andere websites of juist minder goed doen. Daarnaast biedt het een duidelijk overzicht van welke website je de meeste zichtbaarheid opleveren op de lange termijn.

Aangezien het nog in een onderdeel van Webmaster Tools valt dat gebruikt wordt als testomgeving kan het zijn dat de data nog uitgebreid wordt, maar kan het ook gebeuren dat dit onderdeel geheel komt te vervallen. Een goede reden om er zo snel mogelijk eens in te kijken en van te leren!

2 thoughts on “Google Authorship: één van de verborgen voordelen voor gastbloggers

  1. Goed artikel. Ben ook benieuwd of het daadwerkelijk positief is voor de vindbaarheid van de desbetreffende pagina waar de foto dan bij komt te staan. Gaat het gebruikt worden voor SEO doeleinden?

Comments are closed.