preview

Google Analytics Dashboard voor WordPress Blogs

Vanaf morgen is het officieel voorbij met de ‘oude versie’ van Google Analytics. Iedereen moet nu verplicht over op versie 5. Lange tijd was dit iets dat velen niet wilden vanwege het ontbreken van essentiële functionaliteiten. Maar met de komst van e-mailrapportages en PDF exports is er niets meer dat het gebruik van de oude versie nog nodig maakt. Tijd om ons dus te focussen op de nieuwe functionaliteiten.

Eén van mooiste nieuwe functionaliteiten vind ik de custom dashboards van Google Analytics. Als je hier nog geen gebruik van maakt, dan wordt het echt tijd.  Ik maak inmiddels gebruik van verschillende custom dashboards voor SEO, SEA, conversiecijfers en nog veel meer. Vaandag wil ik één van mijn zelf gemaakt dashboards met jullie delen, een dashboard voor WordPress blogs.

Het dashboard

Het dashboard biedt een overzicht van alle statistieken die ik regelmatig wil bekijken. Hieronder zal ik de belangrijkste onderwerpen bespreken.

In dit dashboard heb ik als belangrijkste statistieken gekozen voor bezoeken (in plaats van bezoekers) omdat ik ook wil weten als iemand mijn blog meerdere keren bezoekt. Verder is er gekozen voor unieke paginaweergaves (in plaats van paginaweergaves) omdat ik niet hoef te weten dat iemand een blogbericht meerdere keren heeft gelezen.

Het dashboard bevat allereerst uiteraard een overzicht van de belangrijkste kerncijfers: aantal bezoeken, aantal nieuwe bezoeken en een grafiek van het aantal bezoeken over de gekozen periode en het aantal pagina’s per bezoek en de gemiddelde bezoekduur. Tot zover nog niks bijzonders.

Daarnaast bevat het dashboard een overzicht van het aantal gelezen blogberichten en een overzicht van de meest gelezen blogberichten. Deze widgets zijn samengesteld met een filter die alleen blogberichten telt. Deze filteringen kan op twee manieren gemaakt worden:

 1. Alle andersoortige pagina’s eruit filteren op basis van de url-structuur, wat behoorlijk arbeidsintensief en foutgevoelig kan zijn, of
 2. Gebruik maken van de Google Analytics for WordPress plugin en bij de Custom Variable Settings (onder advanced settings) in de instellingen ‘Post type’ aan te vinken. Op basis van deze aangepaste variabele kan je dan de filtering maken. Deze methode is in dit dashboard toegepast.

Verder bevat het dashboard nog een overzicht van de belangrijkste bronnen gescheiden naar het gebruikte medium, sociale bronnen en de gebruikte zoekwoorden.

Het eerder aangehaalde gebruik van de Google Analytics WordPress plugin biedt nog een aantal interessante mogelijkheden om in het dashboard op te nemen. In dit voorbeeld zijn de meest gelezen auteurs en meest gelezen categorieën opgenomen, maar je zou bijvoorbeeldc ook de tags hierin op kunnen nemen.

Installatie

Om gebruik te kunnen maken van dit dashboard open je deze link naar de dashboardinstallatie en sla je deze op bij het gewenste profiel. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen.

Vragen of suggesties? Laat een reactie achter!

10 thoughts on “Google Analytics Dashboard voor WordPress Blogs

 1. Pingback: Het engagement van Twitteraars en Google-users op de E-difference blog

 2. Beste Jeroen,

  Heb dit enkele weken geleden geinstalleerd en beb alle stappen doorlopen.
  Ik krijgt voor alles stats behalve voor “Aantal gelezen blog berichten” en “Meest gelezen blog berichten”. Wat doe ik fout? Ik gebruik WordPress 3.4.2.

  Groet,
  Sidney

 3. Hoi Jeroen,

  Bedankt voor je snelle reactie!
  De link die je stuurde staat (nog) geen post_type bij. Klopt ik heb pas vandaag die check gevinkt bij die GA plugin voor wordpress. Ik zal morgen of na het weekend even kijken. Bedankt voor je hulp!

  Groet,
  Sidney

 4. Also check that you don’t delete emails in your email client once it logs into the server.
  In the package you will also find comments by niche, tutorials,
  tools, proxy sources and future discounts on our products.
  While other posting Software may offer pinging your links in hopes
  that they get crawled and indexed by the Search Engine, GSA Search Engine Ranking software provide full option for integrating with the most popular link indexing platforms like GSA Indexer, Lindexed, Linklicious, & backlinksindexer.

 5. PCOS diets need to be well controlled and to eliminate many different things from the diet that may be causative agents of some of the problems.
  One of the incentives given in this weight loss program is the lifetime “preferred customer” membership.
  A lot of have experimented with them previously or one more, as well as results have already been met more
  positively.

 6. First of all I would like to say fantastic blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if
  you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out there.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to
  15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin.
  Any recommendations or tips? Many thanks!

Comments are closed.