revolutie

Google Adwords Geoptimaliseerde Campagnes: de revolutionaire toekomst van online adverteren?

Nog geen week geleden kondigde Google een nieuwe fase aan met Google AdWords met de introductie van Geoptimaliseerde Campagnes. Een fundamentele wijziging in de manier waarop campagnes ingericht kunnen worden. Volgens Google is dit een eerste stap om advertentiecampagnes overzichtelijker en gemakkelijker te beheren en beter af te stemmen op de hightech wereld van tegenwoordig. Dat het een significante verandering is blijkt wel uit het feit dat Google een specifieke handleiding heeft geschreven voor de overgang naar geoptimaliseerde campagnes. Daarnaast staan er de komende maar liefst 6 verschillende webinars ingepland om deze nieuwe functionaliteit verder toe te lichten.

De wijzigingen werden op zich redelijk positief ontvangen. Maar van een echt revolutionaire verandering werd eigenlijk nergens gesproken. Het werd vooral neergezet als een makkelijkere manier om campagnes af te stemmen op specifieke apparaten, locaties en momenten, zonder daarvoor nieuwe campagnes aan te hoeven maken. Waren dat echt de revolutionaire wijzigingen die Google ons beloofde? Of steekt er toch meer achter? Nu ik het een paar dagen in heb kunnen laten werken denk ik dat er eigenlijk wel meer achter zit.

Wat kan je met Geoptimaliseerde Campagnes?

Ik zal hier niet opnieuw uit gaan leggen wat de specifieke wijzigingen allemaal inhouden. Daarvoor kan je het bericht van Google zelf lezen of kijk rond op de speciale site over Geoptimaliseerde AdWords-campagnes. Wat belangrijk is om te weten is dat Google met deze wijziging de mogelijkheid biedt om specifieke wijzigingen aan te brengen in je advertenties en biedingen op basis van verschillende voorwaarden. Voor een gebruiker op een mobiel apparaat die na 18:00 uur ’s avonds zoekt vanuit een specifieke plaats kan je nu de advertentie, de extensies en de bieding aanpassen. Je hoeft niet voor iedere combinatie van mogelijke targetingmethoden een nieuwe campagne of advertentiegroep aan te maken.

Dit betekent dat je niet alleen je boodschap gericht kunt afstemmen op specifieke eigenschappen van een gebruiker, maar ook met je biedingen aan kunt geven dat bepaalde gebruikers meer voor je waard zijn dan andere. Het is niet meer de keuze tussen wel of niet adverteren op een bepaald apparaat op een bepaald tijdstip of op een bepaalde locatie, maar het is het op waarde schatten van de specifieke advertentie op die specifieke plek en tijd. Op basis van de context van je gebruiker bepaal je wat een klik je waard is.

Wat zou er nog meer kunnen?

Als we de context nu eens verder trekken dan alleen het apparaat, tijdstip en locatie dan biedt Google AdWords nog tal van andere contextuele eigenschappen op basis waarvan we ons bod kunnen aanpassen. Google AdWords is de laatste tijd enorm gegroeid in targetingmethoden waardoor de mogelijkheden bijna eindeloos worden. Als adverteerder heb je nu al de mogelijkheid om te targeten op:

  • Onderwerpen van websites waar de gebruiker zich bevindt
  • Interessecategorieën van gebruikers gebaseerd op surfgedrag
  • Demografische eigenschappen van gebruikers als leeftijd en geslacht
  • Remarketinglijsten gebaseerd op eerder bezoek aan websites van de adverteerder

Stel je eens voor hoe gericht je je doelgroep kunt bereiken als je al deze targetingmethoden met elkaar combineert. Je kunt dan gebruikers targeten die geïnteresseerd zijn in de Chinese keuken en Coupons en kortingsacties (echte interessecategorieën in AdWords), die na 18:00 uur naar een restaurant zoeken op een mobiel apparaat vanuit Utrecht met een advertentie met een 10% kortingsactie voor een diner die avond bij jouw Chinese restaurant, waarbij je een telefoonextensies toevoegt om direct te reserveren. Gegarandeerd succes!

Maar zo specifiek ga je een campagne nu niet inrichten. De groep wordt te klein en het aantal campagnes dat je op deze manier in zou moeten gaan richten zou eindeloos worden. Rendabel zou het zeker niet zijn. De nieuwe geoptimaliseerde campagne geven je echter de mogelijkheden voor elk van die voorwaarden je advertentie aan te passen en een multiplier in te stellen voor je bod.

Iemand die vanuit Utrecht zelf zoekt is je misschien al wel 50% meer waard, dan iemand die in de omgeving van Utrecht zoekt. En iemand die  op een mobiel apparaat zoekt is je dan misschien nog wel 50% meer waard, die is immers waarschijnlijk al op weg en wil daarom sneller beslissen. Iemand die geïnteresseerd is in de Chinese keuken is je dan wellicht nog wel 50% meer waard. En iemand die geïnteresseerd is in Coupons en kortingsacties kan je dan ook nog een andere advertentietekst met daarin een korting aanbieden. Aan hoe meer voorwaarden diegene voldoet hoe meer die voor jou als adverteerder waard wordt omdat je steeds beter aansluit bij de behoeften van de gebruiker en daarmee de kans op een conversie steeds groter wordt.

De toekomst van online adverteren

Je gaat dus niet meer alleen bieden op bezoekers die heel goed converteren, maar je gaat je bod aanpassen op basis van eigenschappen van gebruikers. Je biedingen worden meer gericht op de conversiekans op basis van specifieke contextuele eigenschappen. Het gaat om het flexibel inzetten van je budgetten, niet om het aan- of uitzetten van advertenties, zoekwoorden of campagnes. Dat is dus misschien wel de  revolutionaire wijziging in online adverteren.

Tot op heden was het altijd effectief om veel te snijden in je AdWords campagnes. Je werd beloond voor het uitzetten van campagnes die niet rendeerden, met hogere kwaliteitsscores die de advertentiekosten drukten. Deze nieuwe opzet beloont je juist om meer in te zetten om te ontdekken wat goed werkt en daar dan nog meer op in te zetten. Ondertussen kan je gewoon de kosten voor minder goed renderende combinaties drukken door het bod daarvoor te verlagen. Slim bekeken van Google, want doordat je goed renderende targetingcombinaties wilt ontdekken zal je breder moeten beginnen met adverteren.

Het veilingsysteem krijgt daardoor meer deelnemers die op basis van een specifieke context hun biedingen verder verhogen. Hierdoor gaan niet alleen gemiddelde kosten per klik omhoog, maar gaat de relevantie voor de gebruiker ook omhoog en de effectiviteit van de advertentie van de adverteerder waarschijnlijk ook. Een win-win-win situatie als je het zo bekijkt.

Maar om dit te op deze manier te realiseren zal Google wel één fundamentele eigenschap het advertentiesysteem los moeten laten: de kwaliteitsscores. Om te zorgen dat adverteerders toch voor minder goed renderende targetingcombinaties een bod blijven uitbrengen zal de effectiviteit van deze onderdelen niet te veel impact mogen hebben op de CPC die uiteindelijk gerekend wordt voor de goed renderende targetingcombinaties in die campagne. Voor de kwaliteitscore in de huidige vorm is dus geen plaats meer.

Geoptimaliseerde campagnes lijken dus wel degelijk een revolutionaire wijziging te zijn in het advertentiesysteem van Google. Hoewel de stappen in eerste instantie klein lijken en misschien meer gericht op apparaten dienen zich in het verlengde hiervan schijnbaar eindeloze mogelijkheden aan. Advertenties worden nog relevanter voor gebruikers, beter renderend voor adverteerders en de inkomsten per klik nog hoger voor Google. En hoe meer targetingmethoden erbij komen, hoe beter dit systeem wordt. Bedenk je de mogelijkheden eens als Google+ evenveel informatie over je voorkeuren en interesses zou hebben als Facebook en je je biedingen daarop in zou kunnen stellen.

5 thoughts on “Google Adwords Geoptimaliseerde Campagnes: de revolutionaire toekomst van online adverteren?

  1. Een goede stap van Google. Dit geeft veel meer targetingmethoden voor adverteerders voor cross-media advertising. Ben benieuwd of Google idd de kwaliteitsscore gaat afschaffen.

  2. Bedankt voor het samenvatten van de nieuwe situatie. Ik vroeg me al langer af wanneer Google nou meer de kant van Facebook op zou gaan m.b.t. het kunnen aangeven van specifieke voorwaarden zodat de kans op conversie groter wordt.

  3. Pingback: Is de tablet eigenlijk wel een mobiel apparaat?

Comments are closed.