apple-nuts

De 3 d’s van marketing: doelgroep, doelgroep, doelgroep

Ik heb het al vaker geroepen, maar ik zie het nog zo vaak niet goed gaan: Wat is de basis van alle marketing? Als je in één woord zou moeten beschrijven waar marketing om gaat dan is dat woord: ‘doelgroep‘. Het gaat helemaal niet om waar je als bedrijf goed in bent. Het gaat niet om hoe geweldig je product is. Het gaat niet om je prijsstelling. Het gaat om wat je doelgroep wil. Want zonder duidelijke doelgroep kan je al die dingen nergens op afstemmen. Zonder doelgroep heb je geen reden van bestaan als commercieel bedrijf.

Als je kijkt naar alle marketingprincipes dan zijn ze gebaseerd op je doelgroep. De 4 p’s? Je product moet voldoen aan de behoeftes van je doelgroep. De prijs? Die moet afgestemd zijn op wat je doelgroep er voor wil betalen. De plaats? Je zult je product altijd moeten aanbieden waar je doelgroep het zoekt of tegen kan komen. De promotie? Die zal afgestemd moeten worden op de interesses, de wensen en de stijl van je doelgroep.

Waarom zijn veel bedrijven dan zo bezig met hun product? Met hoe je marketingmiddelen in moet zetten? Met branding? Terwijl ze de samenstelling van hun doelgroep niet eens kunnen omschrijven? Hoe kan het dat sommige bedrijven hun producten gaan aanbieden en promoten op plekken waar de doelgroep zich helemaal niet bevindt? Hoe kan het dat er productvernieuwing plaatsvinden waar de doelgroep helemaal geen behoefte aan heeft, terwijl de vernieuwingen die de doelgroep juist wil niet doorgevoerd worden?

En dan zal je misschien wel zeggen dat Apple het tegendeel juist bewijst. Dat zij beweerd hebben nog nooit gebruikersonderzoeken gedaan te hebben. Dat de doelgroep helemaal niet wist dat ze een iPad nodig hadden tot het er was. Dat klopt. Maar bij Apple hebben ze daar een andere methode voor. Een geniale methode, die wel moet werken. Zij hebben het grote voordeel dat de mensen die bij Apple werken, zelf de doelgroep zijn. En daarvan weten ze precies wat ze willen, hoe ze overtuigd kunnen worden en wat ze voor producten willen hebben. Ultiemer kan het haast niet. Steve Jobs was zijn eigen doelgroep. Hij zei daar over:

“It’s not about pop culture, and it’s not about fooling people, and it’s not about convincing people that they want something they don’t. We figure out what we want. And I think we’re pretty good at having the right discipline to think through whether a lot of other people are going to want it, too. That’s what we get paid to do.”

Dus zorg altijd dat je precies weet wie je doelgroep is voordat je iets aan marketing gaat doen. Breng in kaart wat die doelgroep nou precies beweegt. Wat ze willen en hoe je je product of dienst daarop kunt afstemmen. Zorg dat je weet waar ze zich bevinden, met welke intenties en waar je dus je product het beste bij je doelgroep onder de aandacht kunt brengen. Weet wat je doelgroep belangrijk vindt en waar ze gevoelig voor zijn zodat je weet met welke argumenten je ze  kunt overtuigen. En als het ook maar een beetje kan, probeer dan zoveel mogelijk (als) je eigen doelgroep te worden.

2 thoughts on “De 3 d’s van marketing: doelgroep, doelgroep, doelgroep

  1. Pingback: Voorkom cruciale fouten bij de lancering van een nieuwe website

  2. Pingback: Stage Sales & Marketing / Commerciële richtingen - Brand Merchandise

Comments are closed.