oudvsnieuw

Balanceren tussen twee werelden: van traditioneel naar digitaal

Als experts die in de online wereld werken willen we maar al te graag beweren dat de wereld hard aan het veranderen is. Dat geeft ons als online specialisten een voorsprong op de mensen die nog leven in de traditionele wereld. We geloven maar al te graag dat het allemaal anders aan het worden is. De digitalisering zorgt voor ander gedrag van mensen en vereist andere manieren waarop je bedrijven runt. Alles moet anders in de digitale wereld. Het moet socialer, data driven, lean,  inbound, customer centric. Je kent alle termen wel.

Het vakgebied van marketing is één van die vakgebieden die door de digitalisering enorm is veranderd. Als je een groot deel van de online marketeers moet geloven doet traditionele marketing er eigenlijk niet meer toe. Het draait nu om inbound marketing, contentmarketing, social marketing. Marketing moet online in het teken staan van de gebruiker. Die moet je antwoorden geven, marketing mag niet meer storend zijn. Marketing moet de gebruiker bedienen, niet je product opdringen. Push is oude marketing. Niemand wil weten wie jij bent, mensen willen weten wat je voor ze kunt betekenen.

De stap van offline naar online

Toch heb ik binnen mijn dagelijkse werk ook veel te maken met bedrijven die komen uit de traditionele marketing, die nog te maken hebben met grotendeels offline georiënteerde verdienmodellen. Bedrijven die hun producten altijd verkochten via intermediairs, bedrijven die zelf niet direct aan de eindklant leveren, bedrijven die tientallen, soms wel honderden stenen winkels hebben die ze niet altijd zelf exploiteren. Maar bedrijven die ook graag de stap naar online willen maken.

Ze staan met één been nog heel zwaar in de traditionelere wereld, maar zijn tegelijkertijd ook hun eerste stappen aan het maken in de digitale wereld. Niet dat ze ver zijn met die stappen. Maar veel van die bedrijven bestaan al enkele tot vele decennia. Die zijn toch pas een heel klein deel van hun bestaansperiode met online bezig.

Die stappen in de digitale wereld worden met veel verschillende uitgangspunten en verwachtingen gemaakt. Soms gaat het gepaard met het compleet ontbreken van online doelstellingen, terwijl er wel flink in geïnvesteerd wordt. Op andere momenten gaat het samen met onrealistische verwachtingen. Bijvoorbeeld op het gebied van het kunnen meten en voorspellen online resultaten. Waarom kunnen we dat eigenlijk niet goed voorspellen als we toch alles zo goed zeggen te kunnen meten?

Het samenkomen van twee werelden

Wat mij als online marketeer het meest opvalt is dat het niet de bedrijven zijn die zich compleet omturnen tot digitale organisaties die het meeste succes hebben. Maar het zijn degene die digitaal weten te integreren in de bestaande marketingmix. De traditionele middelen worden niet overboord gegooid, maar de digitale en traditionele middelen worden op elkaar afgestemd. De tv-, radio- en printreclames worden echt niet ineens gestopt. Het combineren van die middelen met online zorgt juist voor een unieke synergie die ook alleen met online nooit bereikt was.

Hoewel we waarschijnlijk steeds verder naar een gedigitaliseerde wereld gaan denk ik ook dat de traditionele modellen niet zullen verdwijnen. Sterker nog ik denk dat die een nog grotere rol gaan spelen in die digitale wereld. Nu zijn die twee werelden vaak nog heel erg gescheiden en denken we binnen de digitale wereld dat de technieken van die andere wereld niet toepasbaar zijn in die van ons. Maar volgens mij kunnen we juist nog heel veel leren van die andere wereld. Die wereld waar ze toch ook succesvolle marketing hebben kunnen doen zonder alles door te kunnen meten. Dat is eigenlijk toch veel knapper?

2 thoughts on “Balanceren tussen twee werelden: van traditioneel naar digitaal

  1. Het zou mooi zijn als er een goede balans tussen de twee te vinden is. Beide werelden hebben veel te bieden namelijk.

  2. Helemaal mee eens Jeroen. Ik denk ook niet dat de traditionele wereld zal verdwijnen en dat de digitale wereld daar nog veel van kan leren. Ik denk dat de traditionele en digitale wereld steeds meer samen gaan werken. Zeker met de opkomende technieken.

Comments are closed.