Google AdWords advies van Google? Vertrouw het niet blindelings!

Vorige maand hielden wij bij E-difference een seminar over ‘de volgende stap in online succes’. Tijdens dit seminar kwam ik aan de praat met een HBO student die een stageopdracht doet rondom de inzet van sociale media bij een lokale financiële adviseur/tussenpersoon. Hij was heel geïnteresseerd geraakt en wilde direct een afspraak maken om wat vragen te kunnen stellen voor zijn stageopdracht.

Daarnaast vertelde hij ook nog dat hij zelf bezig was met een bedrijfje waarmee hij bedrijventerreinen exploiteert om er bijvoorbeeld een parkeerplaats van te maken. Hiermee probeert hij tegen de grote, over het algemeen dure, parkeerplaatsen te concurreren. Een ondernemende student dus. We hadden maar kort de tijd om dit verder te bespreken, dus de afspraak was snel gemaakt.

Vorige week woensdag kwam deze student bij ons langs. En we hebben een heleboel interessante dingen besproken. Zo was één van de conclusies dat het voor hem interessant was om te adverteren in Google Adwords op zoektermen rondom ‘parkeren apeldoorn’. De kosten per klik voor deze term liggen vrij laag, er is zeer weinig concurrentie van andere adverteerders en de doelgroep is heel specifiek gericht op zijn dienst. Hij ging in ieder geval vol inspiratie weer bij ons weg.

Dat hij bruisde van de energie bleek wel de volgende dag toen hij gelijk begon met het opzetten van de AdWords campagne. Aangezien hij zijn coupon met gratis advertentietegoed niet meer kon vinden belde hij Google zelf maar op om te kijken of zij iets voor hem konden betekenen.

Hij vertelde mij dat Google hem een vreemd advies had gegeven en wilde dat even bij mij controleren. Hij had het over een ‘agressieve (spam)campagne online’. Dit klonk mij heel vreemd in de oren, dus ik vroeg hem of hij het telefoongesprek even voor mij samen kon vatten.

Uiteindelijk kwam het op het volgende neer:

Gisteren hadden wij het over GoogleAdwords en ik was redelijk enthousiast geworden.

In het verleden had ik wat bonnen van Google ontvangen maar die was ik verloren vandaar dat ik belde met Google.

Het gesprek begon aardig vriendelijk met goede hulp en veel informatie over Adwords.

Volgens de medewerker had het adverteren via Adwords weinig zin vanwege de lage aantallen daarom moest ik beginnen met het display netwerken. Hierin zitten 100.000 sites en bedrijven. Via deze manier komt mijn link/website op verschillende grote websites zoals de Telegraaf. Alleen wat is het nut? Vrij weinig lijkt mij.  Als ik dit zou doen dan was mijn bon van 50 euro binnen twee/drie dagen op. Ik heb vriendelijke bedankt voor het display netwerk.

Een zeer slecht advies van Google! Gelukkig was hij zo slim om hier niet op in te gaan. Maar het feit dat Google een jonge ondernemer die zich op een kleine niche richt het advies geeft om te gaan adverteren in het display netwerk steekt mij enorm. Deze jongen ondernemer heeft de kans om Google AdWords op een perfecte manier in te zetten waarmee hij precies zijn doelgroep bereikt. Maar Google adviseert hem om zijn geld te verbranden aan vertoningen aan een doelgroep waarvan maar een marginaal deel daadwerkelijk geïnteresseerd zal zijn in zijn aanbod. Het gaat Google in dit geval dus blijkbaar niet om klanttevredenheid, maar om meer geld verdienen.

Ik ga niet generaliseren en verkondigen dat Google alleen maar slecht advies geeft, maar ik vind wel dat we op onze hoede moeten zijn. Google gaat steeds activeer aan de slag met het direct benaderen en adviseren van adverteerders. Ze komen zelf met steeds meer advertentievormen waarbij Google het budget van de adverteerder besteedt. Als dat met deze gedachte gebeurt dan wil ik adverteerders bij deze adviseren om niet blind op de goedheid van Google te vertrouwen. Win altijd het advies van een expert in! Dat hoeft niet altijd betaald. Vraag desnoods een korte second opinion via Twitter.

 

P.S. Als er mensen zijn die iets vergelijkbaars (of iets tegenovergestelds) meegemaakt hebben met de adviseurs van Google, dan hoor ik het graag in de reacties.

14 thoughts on “Google AdWords advies van Google? Vertrouw het niet blindelings!

 1. Wij hebben ook ervaren dat google een (net nieuwe) klant van ons benaderde en uitgebreid in gesprek ging. Ze liepen daadwerkelijk door het account heen en waren geinteresseerd in het verhaal van de klant. de conclusie was dat het (net nieuw ingeregelde) account vrij goed was en dat er nu moest worden afgewacht. Vervolgens heeft de meneer van google uitgebreid zijn best gedaan om uit te leggen dat het display netwerk van google toch ECHT de moeite was om aan te zetten.

  Het account had dat al eens geprobeert (niet rendabel) en dus was de Google meneer vrij snel klaar met zijn verhaal.

  Uit gesprekken met andere bureau’s blijkt dat google zijn display netwerk behoorlijk aan het pushen is. ten koste van de klant welliswaar.

 2. Ik vraag mij af of je wel altijd de opgeleide mensen van Google aan de lijn krijgt. Waar ik mij over verbaasde is dat tijdens de onlangs gehouden Google Learning je het adwords account kon laten beoordelen. Ter plaatse bleken dit gewoon derde partijen te zijn. Die dan ook enkele weken daarna doodleuk acquisitie gingen plegen.

 3. Ik zou zelf eens bellen met dat nummer en wat strikvragen stellen. Derde partijen zijn het, die niet gehinderd door Sea kennis budget verbranden ipv lange termijn relaties opbouwen.

   • Ook mijn ervaring dat ze met andere bureaus werken voor dit soort acquisitie. Met een klein project zelfde meegemaakt. Na even doorvragen bij die persoon bleek dat hij werkte voor een bureau in Tilburg dat werd ingehuurd door Google.

   • ja dat vraag ik mij zomaar af. Dit nadat ik bij die Google Learning in Utrecht mijn account liet beoordelen. Daar bleek dat het derde partijen waren terwijl dat in de uitnodiging niet bleek

   • Jep, het zijn call center medewerkers die ingehuurd worden door Google. Zo heeft Yahoo dat ook in het verleden gedaan, de EUR50 vouchers weggeven over de telefoon.

 4. Ook ik heb zo’n ervaring. Ben al een behoorlijk lange tijd geleden (toen moest je echt nog flink wat euro’s verstoken voordat ze je wilden helpen) benaderd.

  Ze waren er van overtuigd dat ze – zelfs na mijn verwachtingen te hebben aangehoord – een enorm effectieve campagne zouden kunnen opzetten. Ook hierbij ging het om het – toen nog – inhoudsnetwerk.

  Omdat we werkten met een fors groeiend marketingbudget besloot ik de test aan te gaan. Eerst heb ik ze voorzien van alle informatie die ze nodig hadden, vervolgens heb ik ze min of meer carte blanche gegeven om beperkingen die de schuld zouden kunnen krijgen van het falen te voorkomen.

  Het resultaat? Conversiekosten die ruim 5x zo hoog lagen in vergelijking met normaal. Te kort getest? Nee hoor; 2 maanden testen, 1,5 maand wachten om ook de late conversies mee te pikken.

  Wat alles sloeg is dat de medewerker van Google erg verbaasd was over mijn ontevredenheid. Ook deze beste man was niet gehinderd door enige online marketing kennis.

 5. Mijn klant hadden ze juist het advies gegeven om het inhoudsnetwerk uit te zetten. Hij deed dat natuurlijk, want de grote Google zelf geeft het zelf aan. Kostte hem 50% van zijn conversies. Het inhoudsnetwerk plaatste zijn advertenties juist bij artiesten op Youtube die je online bij hem kon boeken…

  Vreemde is dat dit gewoon uit de statistieken bleek. Dus waarom zou Google dit geadviseerd hebben? Het was niet in het belang van mijn klant (want die verloor 50% van zijn leads) en niet in het belang van Google (want die verloor een stuk omzet door niet meer met inhoudsadvertenties te werken)….

  Mijn advies: denk zelf kritisch na!

 6. Onze SEA expert heeft laatst ook een consult gehad met iemand van Google. Om onze campagnes te verbeteren was in praktisch alle gevallen “meer bieden” de oplossing. Dat kan in een aantal natuurlijk zo zijn, maar de meeste gevallen had hij ook andere zaken, kunnen aandragen zoals het afbieden op bepaalde woorden, of het bouwen van betere landingspages voor het verhogen van de QS.

 7. De medewerkers bij Google heb ik sowieso niet hoog zitten. Alle vragen die ik stel kunnen ze niet ter plekke beantwoorden en moeten ze hun “veelgestelde vragen” lijstje erbij pakken.

  Ook de gesprekken/meetings met campaign/accountmanagers heb ik of mijn klanten nooit wat aan gehad. Doel is zoveel mogelijk budget verbruiken, zodat zij hun target kunnen halen. Display netwerk is zo vaak benoemd en steevast geloven zij er in dat het van toegevoegde waarde kan zijn.

  Heb met een aantal ex-Googlers gewerkt en hun verhalen bevestigen alleen maar wat ik in het verleden heb meegemaakt.

  Probeer zo min mogelijk contact met Google te hebben, tenzij het echt iemand is die snapt hoe het werkt en die voor zijn vertical een lage termijn visie heeft.

 8. Wat Stephen zegt ja. Accountmanagers verwijzen je bij vragen naar de “help” sectie die je natuurlijk al hebt doorgelezen voordat je contact hebt gezocht. Daarnaast heb ik niet het idee dat ze inhoudelijk erg sterk en vernieuwend zijn. Het contact zoeken vanuit Google wordt vaak alleen gedaan als het om een uitbreiding van het account gaat of om de plannen van een bepaalde klant. De sales insteek druip er vanaf…

  “cpc verhogen”
  “budget verhogen”
  “GDN inzetten”

  Dan heb ik het nog niet eens over het “so called” Small Business Team in Dublin. Vaak kunnen ze geen antwoorden geven op de vraag, moet ik zelf uitleggen hoe bepaalde Google dingen werken en als je dan een antwoord krijgt dan blijkt dit achteraf niet te kloppen.

  Google = Sales en dat merk je aan alles. Daarom is een advies om Google niet direct contact op te laten nemen met jouw klant en inderdaad niet alles geloven wat Google predikt. Amen

 9. Mijn allereerst ervaring met AdWords was (zeer) negatief; ik heb ooit een campagne opgestart en dat budget was binnen een split second op. Ik kan nu ook verklaren waarom dat zo was; ik had me er nooit beter in verdiept. Gewoon een campagne aanmaken en hopen op succes is in mijn ogen gedoemd om te falen. De zoektermen waarop je wilt ranken worden standaard namelijk op “broad” matchtype gezet. Irrelevante bezoekers blijken toch graag op die banners te klikken, en het resultaat is een huilende adverteerder met lege zakken.

  Recentelijk bekeek ik echter een video (zie Lynda.com) en ik raakte opnieuw geintrigeerd; als zoveel mensen AdWords gebruiken, dan moet ik blijkbaar toch wat verkeerd doen, of niet door hebben. Mede dankzij die training heb ik nu (denk ik) door wat er fout ging; je moet niet “breed” zoeken, maar enkel op niche woorden. En om veilig te starten, in het “Search” network only. Zo gezegd, zo gedaan, mijn campagne staat nu live, en ik wacht de resultaten rustig af.

  Totdat dus na 1 dag live te staan de telefoon ging met Google aan de lijn. De formule uit 2011 (zie hierboven) wordt bljkbaar nog steeds toegepast, blijkbaar met succes.

  Ik kreeg namelijk vandaag “out of the blue” (of niet ;) een telefoontje voor een “Google Adwords Jumpstart”. Deze “Google Adwords Jumpstart” hadden geintroduceerd omdat de meeste adverteerders na 2 of 3 maanden blijken te stoppen. Daar zou niemand baat bij hebben, was het verhaal, aldus de persoon die ik aan de lijn had. Zijn naam was “Robin Hofman”. Zijn titel onderaan de mail die ik kreeg was “Account Executive Google AdWords”. Ik kan overigens zijn naam niet terugvinden in LinkedIn, althans niet in relatie met dat hij werkt bij Google (of ik kijk niet goed). Zeer vermoedelijk is dus ook hij een partner die whitelabel werkt. Op zich is daar ook niets mis mee is, natuurlijk, behalve dan dat het zeer wantrouwig maakt als je dat achteraf moet constateren.

  Het verhaal dat mij werd verteld was vrijwel identiek aan hetgeen hier boven staat: de huidige campagne die ik had opestart zou zeer weinig opleveren, ivm de beperkte hoeveelheid zoekbevragingen. Dit komt doordat ik puur focus op niche woorden, en een exact search doe, enkel in het “Search network” (dus niet display). Volgens Robin zou het display netwerk noodzakelijk zijn om resultaat op te leveren. Vereiste was dan wel iom een maand proef te draaien, voor 25 euro per dag voor minimaal een maand. Dat is dus 750 eurootjes waaraan commitment zou moeten worden gegeven. Mij werd trouwens vooraf meegedeeld dat er na die maand nog geen concrete resultaat zouden zijn; de 1e maand zou puur nodig zijn om te leren wat werkt en niet werkt op het display netwerk. Al met al een behoorlijke gok dus wat er uit gaat komen. Ik heb besloten om eerst zelf te ervaren wat er uitkomt,

  Wellicht dat ik later alsnog in ga op het advies van Robin, maar ik heb besloten om vooralsnog eerst te zien welke resultaten ik zelf ga behalen op mijn “veilige” approach. Eigenlijk heb ik hiermee een tegeodbon van 750 eur te pakken ;) Voor diegenen die geinteresseerd zijn in de uitkomsten of bevindingen; pols me gerust op Twitter via @barkgj.

Comments are closed.